Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), yeni eğitim yılının başladığı bugün, anaokul ve ilkokullarda toplam 79 öğretmen eksikliği yanında bir takım altyapı eksikleri bulunduğunu belirterek “eğitim-öğretim yılının sorunsuz açıldığını veya sorunların normalleştiğini iddia edenleri istifaya davet ettiğini” açıkladı.

KTÖS Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal, yazılı açıklamasında 19’u Kamu Hizmeti Komisyonu’nun atama yapmamasından; 27’si okullardaki öğrenci nüfusunun artması ve ders saatlerinin yoğunlaşmasından; 33’ü ödenekli, ödeneksiz, hastalık ve sendikal izinlerden dolayı olmak üzere bugün itibarıyla okullarda toplam 79 okul öncesi ve ilkokul öğretmeni eksikliği olduğunu ifade etti.

Baysal, özel eğitim öğretmeni ve rehber öğretmen atanmamasından dolayı bu alanda da mağduriyetlerin devam ettiğini kaydetti.

“Eğitim sorunlarının çözümü için muhatap bulamadığımız gibi, eğitim kaygısı taşımayan politikacıların bakan yapılmasının sıkıntısını da yaşıyoruz” diyen Besim Baysal, hükümeti polis istihdam etmek için öğretmen kadrolarını kesintiye uğrattığını öne sürdü.

KTÖS’ÜN OKULLARDAKİ EKSİKLİKLERLE İLGİLİ AÇIKLAMASI ŞÖYLE:

Dikmen İlkokulu, Çayırova İlkokulu, Büyükkonuk İlkokulu, Yedikonuk İlkokulu, Kumyalı İlkokulu, Ziyamet İlkokulu, Yeni Erenköy İlkokulu, Dipkarpaz İlkokulu, Vadili İlkokulu, Hamitköy İlkokulu, İskele Maarif Anaokulu, Alasya Vakıf Anaokulu, Şht.Zeki Salih İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, 23 Nisan İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Çayönü-İncirli İlkokulu, Lefke İstiklal İlkokulu, Çatalköy İlkokulu, Özgürlük İlkokulu, 9 Eylül İlkokulu, Erdal Abit İlkokulu, Yeşilyurt İlkokulu, Mormenekşe İlkokulu, Gönendere Şht. Salih Terzi İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Necati Taşkın İlkokulu, Şht.Yalçın İlkokulu, Geçitkale İlkokulu, Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu, Atatürk İlkokulu, Şht.Hasan Cafer İlkokulu, Balıkesir-Meriç İlkokulu, Şht.Osman Ahmet İlkokulu, Geçitkale İlkokulu, 23 Nisan İlkokulu, Yedidalga İlkokulu, Şht.Hüseyin Akil İlkokulu, Kumyalı İlkokulu, Şht. Ertuğrul İlkokulu, 9 Eylül İlkokulu, İskele İlker Karter İlkokulu, Şht. Zeki Salih İlkokulu, Değirmenlik İlkokulu, Gönyeli İlkokulu ve Karşıyaka İlkokulu’nda öğretmen eksikliği mevcuttur.
 
Terfi sınavlarının yapılmaması ile birlikte İnönü İlkokulu, Gazi İlkokulu, Tatlısu İlkokulu, Lefkoşa Özel Eğitim Merkezi, Arabahmet İlkokulu, Yedikonuk İlkokulu, Mağusa Özel Eğitim Merkezi, Yeşilyurt İlkokulu, İskele Maarif Anaokulu, Büyükkonuk İlkokulu, Kumyalı İlkokulu, Aydınköy İlkokulu müdürsüz açılmıştır.
 
Girne Maarif Anaokulu, Karşıyaka Merkez İlkokulu, Şehit Mehmet Eray İlkokulu, Yeni Erenköy İlkokulu, Vadili İlkokulu, Akdoğan Dr. F. Küçük, Çatalköy İlkokulu, Gönyeli İlkokulu, Cihangir Düzova İlkokulu, Karakol İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, Şht.Hüseyin Akil İlkokulu, G.Mağusa Özel Eğitim , Haspolat İlkokulu, Şht.Ertuğrul İlkokulu ve Lapta İlkokulu ya müdür muavinsiz, ya da eksik müdür muavini ile açılmıştır.
 
Hükümet programında yaygınlaştırılması için öneri yapılmasına rağmen, dört yaş sınıfı açılmayarak alternatifsiz bırakılan okullarımızdan Beyarmudu İlkokulu, Ziyamet İlkokulu, Yedikonuk İlkokulu, Alayköy İlkokulu, Gönyeli Fazıl Plümer A.O, Şht.Mustafa Kurtuluş İlkokulu, Dörtyol İlkokulu, Ağırdağ-Dağyolu İlkokulu, Yedidalga İlkokulu, İskele Maarif Anaokulu, Alsancak İlkokulu dört yaş sınıfı ve öğretmeninden yoksun açılmıştır.
 
Okullarımızın olmazsa olmazı olan hademelerimizin eksikliği nedeni ile Arabahmet İlkokulu, Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu, Şht.Tuncer İlkokulu, Şht.Yalçın İlkokulu, Yeniyüzyıl Anaokulu, Gönyeli İlkokulu, Şht.Mehmet Eray İlkokulu, Alasya İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, 23 Nisan İlkokulu ve G.Mağusa Özel Eğitim Merkezi eksik hademe ile açılmıştır.

Mağusa, Alasya İlkokulu’nda eksik olan iki sınıf, Yeni Erenköy’de ana sınıfları, Gönyeli Fazıl Plümer Anaokulu, Geçitkale İlkokulu ek inşaatları Dörtyol İlkokulu ve Ziyamet İlkokulları çatıları ya hiç başlanmamıştır ya da bitirilmemiştir. Çağlayan Cumhuriyet İlkokulu tadilatsız, Gazi İlkokulu tuvaletleri tamamlanmadan açılmıştır. Bununla birlikte 60 tane ihtiyacı olan okulumuz mevcuttur.
 
Bazı okullarımız öğrenci yoğunluğundan dolayı sorun yaşamaktadır. Özellikle 23 Nisan İlkokulu, Şht. Hasan Cafer İlkokulu, Karaoğlanoğlu İlkokulu, Alasya İlkokulu, Şht. Hüseyin Akil İlkokulu, Polatpaşa İlkokulu, 9 Eylül İlkokulu, Şht. Tuncer İlkokulu ve Gelibolu İlkokulu’nda gözle görülür artış olmuş, bazı okullarımızın kapasitelerini aşması nedeni ile öğrenciler okullara yerleştirilememiştir.

Bu sorunların yanında Lefkoşa Şht. Ertuğrul İlkokulu’ndaki idareden kaynaklanan ve Lefkoşa Vakıf Anaokulu’nda ki çalışma ortamının yeniden düzenlenmesine yönelik sorunların yaz aylarında Eğitim Bakanlığı tarafından çözümlenmemiş olması nedeniyle okullardaki problem bakanlığa taşınmıştır.