Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Örgütlenme Sekreteri Besim Baysal sendikanın görüşme ve sorunları çözme tavrının devam etmesine rağmen Eğitim Bakanlığı ve hükümetin TC ile imzalanan protokolü devreye koyma niyetinde olduğunu gösterdiğini söyledi.

Baysal yaptığı yazılı açıklamada, teknik kurulun toplanarak sorunların çözümü yolunda planlama yapması halinde iyi niyet göstereceklerini birkaç kez kamuoyuna açıklamalarına rağmen Eğitim Bakanlığı ve hükümet tarafının ağır davranarak protokolü devreye koymak istediğini kaydetti.

Türkiye’den su getirilmesi projesini de eleştiren Baysal, bu projenin varlığının dahi tamamen politik, ekonomik bir bağımlılık yaratmanın amaçlandığını gösterdiğini iddia etti.

Baysal açıklamasında şunları kaydetti:

“Eğitimdeki asimilasyon ve entegrasyon politikalarının bir başka yansıması da Eğitim Bakanlığı ile TC Eğitim Bakanlığı Rehberlik Denetim Başkanlığı arasında imzalanan Mesleki Yeterlilik Geliştirme Projesi’dir. Aralık 2014’te imzalanan bu projenin esas konusu yeterli denetmenin bulunmadığı ve eğitim denetmeni kadrolarının boş bırakıldığı ülkemizde, eğitiminin denetiminin TC’ye bırakılmasının öngörülmesidir. Tüm özelleştirmelerde uygulanan yöntem Milli Eğitim Denetleme Değerlendirme ve Yönlendirme Kurulu için de uygulanmaya konmuştur. Denetmen kadroları boş ve sayı olarak eksik bıraktırılmış, yasalara bağlı tüzükler geçirilmeyerek çalışma esasları oluşturulmamış, özlük hakları ve çalışma koşulları düzenlenmemiş ve üstelik bir de eğitim denetmenleri okul denetimi yapamayacak kadar sıkıntılarla baş başa bırakılmışlardır.

Eğitim Bakanlığı ile, hem TC’yle imzalanan projenin minvali üzerine, hem tüzüklerin nihai şekillerine ulaştırılması için, hem de denetmenlerin geçici olarak çalışmaya başlayacakları kısa vadeli düzenlemelerin yapılması adına yaptığımız sadece tek bir görüşme olmuştur. Eğitim Bakanlığı söz vermesine rağmen Teknik Kurul çağırmamış ve olayı sürüncemede bırakmaya devam etmiştir.

Görüşme ve sorunları çözme tavrımız devam etmesine ve teknik kurulun toplanarak sorunların çözümü yolunda planlama yapması halinde iyi niyet göstereceğimizi birkaç kez kamuoyuna açıklamamıza rağmen Eğitim Bakanlığı ve hükümet tarafı ağır davranarak esas niyetinin TC ile imzalanan protokolü devreye koymak olduğunu göstermektedir.”

Baysal, yaşananların karşılığı olarak eğitim denetmenlerinin grev ve eylemlerinin devam etmesinden başka bir çıkar yol bulunmadığını sözlerine ekledi.