Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Eğitim Sekreteri Burak Maviş, hükümetin ekonomik olarak toplumun fakirleşmesine sessiz kaldığı gibi  çözüm bulmak adına girişim de yapmadığını savundu.

Burak Maviş yaptığı yazılı açıklamada, “çalışanların ekonomik ve özlük haklarının geliştirileceği yerlerden biri olan mali protokol görüşmelerini erteleyen ve masada sunması gereken önerileri gazetelere beyanat vererek açıklayan bir Maliye Bakanı’nı ciddiyetten uzak bulduklarını” ifade etti.

Maviş, “Sendikalarımıza halen resmi bir öneri gelmediği gibi, gazete beyanatlarına ortak olmayacağımız ve hak gaspına müsaade etmeyeceğimizi belirtmekte fayda vardır” ifadelerini kullandı.

Hükümetin  hayat pahalılığını eşit dağıtmak yerine, çalışanlardan keserek artış vermiş gibi göstermesinin eşitliği sağlamadığını ileri süren Maviş, şu ifadeleri kullandı:

“Doğru uygulama hayat pahalılığın eşit dağıtılıp, alt baremlere daha fazla artış verilmesi olmalıydı. Çalışanlar bunu bir dayanışma fonu olarak kabul etti ve hükümetten göç yasasının kaldırılacağına yönelik ciddi adımlar atmasını bekledi. Hükümet bu adımları atmadı. Atmayacağını ve çalışanlardan kesmeye devam edeceğini yaptığı açıklamalarla belgeledi. Bu gözlemlerimiz ışığında CTP-UBP Hükümeti’nin icraatlarını ve söylemlerini samimi bulmuyoruz.”

Maviş, hükümetin , öğretmenlerin ve diğer tüm kamu çalışanlarının hakkı olan ödenekleri, tahsisatları vermek yerine, çalışanların maaşlarından keserek verme söylemi geliştirdiğini, Maliye Bakanı’nın, hazırlık ödeneği ile ilgili söylem geliştirerek, çalışanları karşı karşıya getirme ve sendikaları susturmaya hedefini seçtiğini iddia etti.

Eğer bir ülkede genel kriz varsa kaynakların  eşit paylaşıldığını belirten Maviş,  çalışanlar olarak hükümetten böyle bir özveri görmediklerini ifade etti.

Maviş, Maliye Bakanı’nın Hazırlık Ödeneği konusundaki söylemlerinin “hak gaspı” olduğunu, bu gibi “dayatmalara” boyun eğmeyeceklerini kaydetti.

Çalışanlardan kesinti yapmaya dönük bütçe ve ekonomik paket hazırlandığını ileri süren Maviş,  “pakette tüm maaşlardan kesintiye gidilmesi, çalışma saatleri ve öğretmenlerin ders saatlerinin  artırılması, emekli ikramiyelerinin gaspı” gibi konular bulunup bulunmadığını sorarak,  paketin içeriğiyle ilgili  Maliye Bakanı’ndan açıklama beklediklerini kaydetti.