KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş’in verdiği bilgiye göre, KTÖS yetkilileri bugün Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek, 2015- 2016 eğitim öğretim yılında okulların ihtiyaçlarını belgelerle belirtti ve eğitimin sorunlarının tespiti ile birlikte çözüm önerileri sundu.

Maviş, 2015 yılında devlet bütçesinden eğitime ayrılan payın yüzde 12,81 ile 524,4 milyon TL olduğunu ifade ederek, bütçede rakamın büyük olmasına rağmen eğitime ayrılan payın yüzde75’inin özel üniversitelere “hibe” veya “yatırım amaçlı” verilmesi nedeniyle kamusal okulların her yıl öğretmen kadrolarının tamamlanması, alt yapı ihtiyaçlarının karşılanması konusunda sıkıntı yaşadığını savundu.

Eğitim Bakanlığı’nın okullara bütçe ayırmaması ile birlikte “ücretsiz eğitim” anlayışının da sekteye uğradığını savunan Maviş, şöyle devam etti:

“Yeni eğitim yılının başlayacağı 15 Eylül Salı günü okullarımızın müdür, muavin, öğretmen, öğretmen yardımcısı, hademe, sekreter eksiklikleri, kalabalık sınıflar veya tadilatlarla birlikte açılmasını, Eğitim Bakanlığı’nın uzman ve denetmen kadrolarından yoksun göreve başlamasını arzu etmeyeceğimizi şimdiden tüm ailelere ve Eğitim Bakanlığı yetkililerine yapıcı bir uyarı olarak deklare ediyoruz.

Sendikamızın bugüne kadar olan süre içerisinde yapmış olduğu tespitler doğrultusunda 2015-2016 eğitim öğretim yılına dönük olarak okullarımızda 12 sınıf, 23 okul öncesi öğretmeni, 18 özel ders öğretmeni ihtiyacı olacağını, bununla beraber üçlü kararname, KHK ataması ve belediye seçimleri dolayısı ile 8 öğretmen ihtiyacı olacağı ve emeklilerin yerine 5 öğretmen ihtiyacı olacağını belirtirken, toplamda yeni dönem için 66 öğretmen ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın yasal olarak nakil yöntemi ile çözülebileceğini hatırlatıyoruz.

Bununla beraber Londra Türk Dili Okullarında çalışmak üzere, eğitim, hastalık, zorunlu ve sendikal izinler yerine 26 geçici yetki olmak kaydı ile öğretmen ihtiyacı olduğunu da bir gerçektir.

Toplamda nakil yöntemi ve geçici yetki ile beraber yeni öğretim yılında 92 öğretmen ihtiyacı olacağını, bu sayının öğrenci nüfusuna göre ve okulun ihtiyaçlarına göre azalabileceğini veya artabileceğini de hatırlatıyoruz.

Bununla birlikte yeni döneme dönük olarak ilkokullarımızda 14 müdür, 15 de müdür muavini ihtiyacı vardır. 65’i özel eğitim öğretmeni, 9’u özel ders öğretmeni olmak üzere özel eğitim ile ilgili 74 öğretmen ihtiyacı; 78 rehber öğretmen ihtiyacı;  Planlama yapılarak 2015 yılında 33, 2016 yılında 39 ve 2017 yılında 39 öğretmen yardımcısı ihtiyacı; 13 hademe, 4 sekreter ihtiyacı ve Eğitim Bakanlığı için 3 uzman, 5 denetmen ihtiyacı vardır.”

Burak Maviş, kamusal okullardaki her türlü kadro eksikliğini, her türlü alt yapı ihtiyacını tamamlamak veya okulların, öğrencilerin diğer ihtiyaçlarını karşılamanın Eğitim Bakanlığı’nın birincil derecede görevi olduğunu belirtti.

Maviş, “mali disiplin” adı altında bu ihtiyaçların görmezden gelinemeyeceğini belirterek, eğitim ve sağlık hizmetlerinde kesintiye gidilemeyeceğini, öğretmen ihtiyaçlarının ve diğer kadro ihtiyaçlarının tamamlanmasının takipçisi olacaklarını kaydetti.