Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Mülteci olmanın bir tercih değil, kimsenin istemediği bir zorunluluk olduğunu belirterek, Akdeniz’de Libya açıklarında batan teknede 200’den fazla insanın yaşamını yitirmesi, çocukların cansız bedenlerinin kıyıya vurmasının çıkar hırsından yanıp tutuşan tüm insanlığın suçu olduğunu savundu.

KTÖS Eşitlik ve İnsan Haklarından Sorumlu Eğitim Sekreter Yardımcısı Münür Teralı yaptığı açıklamada, KTÖS olarak 21. yüzyılda yaşanan bu insanlık dramının önüne geçme sorumluluğunun tüm devletlerde ve dünyanın bütün halklarında olduğunu ifade etti.

BM Mülteci Yüksek Komiserliği’nin verilerine göre 2014’ün ilk 6 aylık kısmında Ortadoğu’daki çatışma şartlarından kaçarak mülteci konumuna düşen 5.5 milyon insan bulunduğunu, bu sayının Ağustos 2015 itibariyle 15 milyonu aştığının tahmin edil diğine dikkat çeken Teralı sözlerine şöyle devam etti:

“Göçmen olmanın, evinden, yerinden, yurdundan ayrılmak zorunda kalmanın ne demek olduğunu iyi bilen bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu acı durumu yakından bilen ve hisseden insanlar olarak, son yıllarda yaşanan mülteci dramlarını üzülerek takip ediyoruz.

Umuda yolculuklarında Akdeniz’i derme çatma teknelerle geçmeye çalışırken yaşamını yitiren mülteciler, bütün insanlığın ayıbıdır. Özellikle geçtiğimiz günlerde Avrupa’ya ulaşmak için Akdeniz’e açılan ancak Libya açıklarında batan bir teknede 200’den fazla insan yaşamını yitirmiş, ölen insanların ve ne yazıktır ki çocukların cansız bedenleri Libya kıyılarına vurmuştur. Bu dehşet verici manzara, çıkar hırsından yanıp tutuşan tüm insanlığın suçudur”.