Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), ülkedeki okullarda okuyan öğrencilerin yarıdan fazlasının vatandaş olmadığına işaret ederek, ülkeye yabancı işgücü taşıyan işletmelere yönelik eğitim ve sağlıkla ilgili ek vergi konmasının kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu savundu.

KTÖS, eğitimin temel bir insan hakkı olduğu ve dili, dini, ırkı, rengi, cinsel kimliği ne olursa olsun herkese parasız ve eşit eğitim vermenin devletin birincil görevi olduğuna vurgu yaparak, ülkeye nereden gelirse gelsin tüm çocukları temel bir insan hakkı olan eğitimden mahrum etmenin “insanlık suçu” olduğunu kaydetti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yazılı açıklamasında, KTÖS olarak “insanlık suçu” işlediğini iddia ettiği başta Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri olmak üzere CTP-UBP hükümetini uyardıklarını belirterek, sorunu çözmek için her türlü demokratik eylem haklarını kullanmaktan çekinmeyeceklerini bildirdi.

Elcil, ülkede “kaçak ekonomi ve ucuz emek sömürüsü ile beslenen sermaye çevreleri yüzünden nüfus yığılmasının devam ettiğini” kaydetti.

Ülkede “parası olan okusun, parası olmayan cahil kalsın” ve “parası olan tedavi olsun, parası olmayan ölsün” zihniyetinin topluma yerleştirildiğini öne süren Elcil, devletin eğitime bütçede ayırdığı payın da her geçen gün azaldığını ifade etti.

Elcil, “Ülkede nüfus azalıyor” beyanatlarının, okullar ve sınıflardaki öğrenci sayısına bakıldığı zaman durumun böyle olmadığının görüldüğünü belirterek, özellikle Girne bölgesinde sınıf sayılarının 38 öğrencinin üzerine çıktığını, sınıf yokluğu sebebiyle de hâlâ okula devam edemeyen öğrenciler olduğunu gözlemlediklerini dile getirdi.

“Hiçbir alanda planlama yapmayan, ülkeye giren nüfusu kontrol edemeyen, kolej sınavları nedeniyle okullarda yığılma yaratan” yetkililerin, “eğitimde tasarruf” adı altında çocukları eğitimden mahkum ettiğini öne süren Elcil şöyle devam etti:

“Adamızın kuzeyindeki okullarda okuyan öğrencilerin yarıdan fazlası vatandaş değildir. Fakat devlet ciddiyeti ve yasalar, adamızın kuzeyinde yaşayan herkese parasız, eşit eğitim verilmesini gerektirir.

Özellikle ucuz emek sömürüsü yapıp yurtdışından aileleri ile birlikte nüfus taşınmasına çanak tutan sermaye çevrelerine eğitim ve sağlıkla ilgili ek vergi konması kaçınılmaz bir gerekliliktir.

Bununla birlikte yarışmacı kolej giriş sınavlarını kaldırılması adil olmayan öğrenci dağılımını dengeleyecektir.”