Tuğçe Ülkü Aydın

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, okullarda ve eğitimde var olan sorunlara dikkat çekmek amacıyla Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı.

Genel Sekreter Şener Elcil ve KTÖS’ün diğer  yetkilileri, basın açıklamasının arından, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’yla  görüşüp “Öğretmenler Yasası’nı” vermek istedi.

Sendika yetkilileri, “müsait olmadığı” gerekçesiyle Bakan Berova’yla görüşemedi. KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Bakan Berova’nın kendilerini kabul etmemesini eleştirerek, bugünkü açıklamanın uyarı niteliğinde olduğunu söyledi.

Bakan Berova’yı icraatları nedeniyle eleştiren Elcil, Bakan Berova’nın uyuşturucu kullanan bir öğretmeni bile koruduğunu ileri sürdü.

Önceki bakanlara öğrenmeleri için alfabe getirdiklerini, ancak Bakan Berova’ya “öğrenmesi için” Öğretmenler Yasası’nı getirdiklerini belirten Elcil, yasayı alacak yetkili bulamadıklarını söyledi. Elcil, yasayı bakan sekreterliğine bıraktı.

Polisin de güvenlik için önlem aldığı olayın ardından Elcil ve sendika yetkilileri, Bakanlık Müsteşarı Rauf Ataöv’le görüştü.

ELCİL

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, okullarda ve eğitimde var olan sıkıntıları dile getirip, çözüm önerileri sundukları halde Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova’nın bu konularda bir açılım yapmadığını ileri sürdü.

Yüksek öğretimin de Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı’nın yetki alanında bulunduğuna işaret eden Elcil, yüksek öğrenimde yaşanan sıkıntıları da dile getirerek, 20 binden fazla öğrencinin okula gitmediğini savundu.

Elcil’in açıklaması ardından basın açıklaması okundu.

BASIN AÇIKLAMASI

KTÖS’ün açıklamasında, ülkede bakan ve milletvekili dahil her kim olursa olsun, kimsenin yasaların üstünde olmadığı vurgulanarak, Bakan Berova’nın kendisini yasaların üstünde görerek, bu yönde adımlar attığı ileri sürüldü.

200’den fazla öğrencisi olan okullara bir sekreter verilmesi gerekirken, Bakan Berova’nın bazı okullara ikinci sekreteri göndermeye başladığı öne sürülen açıklamada, “Okullarımız öğretmen, hademe beklerken bazı okullara fazladan sekreter gönderilmesinin nedeninin anlaşılacak bir tarafı yoktur” ifadelerine yer verildi.

Girne’deki öğrenci sayılarının bazı okullarda sınıf başına 40 civarına ulaştığına işaret edilen açıklamada, yasalara göre bir sınıfa 35 öğrenci düşmesi bile çağ dışı iken, Bakan Berova’nın 40 öğrencilik sınıfları görmezden gelmesi ve öğretmen göndermemesinin yasalara aykırı olduğu savunuldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
“Öğretmenler Yasası’nın 10 A(1) (D) maddesi çerçevesinde emekli olan öğretmenlerin yerine yeni atamaların yapılma yetkisinin Kamu Hizmeti Komisyonu’na verilmesine rağmen, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı, bu yetkiyi yasadışı bir şekilde kullanmaktadır.”

Bakan Berova’nın, görevden alınan öğretmenlerin yerine okullara öğretmen göndermeyerek yine yasalara aykırı hareket ettiği savunulan KTÖS açıklamasında, şunlar öne sürüldü:

“Tutuklanan, gözaltında 3 gün geçiren ve ağır cezada davası süren zanlı bir öğretmeni görevden uzaklaştırma yerine yasaları çiğneyerek 23 Şubat’ta (HK-1) 461-201 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 16 Haziran’a kadar ödeneksiz izne çıkarmıştır.

Disiplin cezaları ile ilgili yasal süreç partizanlık ve adam kayırma anlayışı yüzünden Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova tarafından engellenmektedir. 

Berova yasa ve tüzükler hazırlanırken, iki öğretmen sendikası ile birlikte yapılan Teknik Kurul’u askıya almış ve yasaları keyfi bir biçimde hazırlamaya ve uygulamaya başlamıştır.”

Sendikanın bakanlık yetkilileri, uzmanları ve hukukçuları ile birlikte çalışılarak hazırladığı  “Öğretmenlerin Yer Değiştirmesi Tüzüğü” çalışmasının da hiçbir açıklama yapılmaksızın ileriye götürülmediği ve yasallaşmasının engellendiği savunulan açıklamada, mevcut yer değiştirme tüzüğüne göre “nakil tercih başvuruları Nisan ayı içerisinde yapılır” maddesine rağmen başvuruda bulunmak isteyen öğretmenlerin dilekçelerinin, Bakan Berova’nın emri ile yasaya, tüzüğe ve hatta anayasaya aykırı bir şekilde kabul edilmediği ileri sürüldü.  

KTÖS açıklamasında şöyle denildi: 

“Sendikamız, bu keyfiliklere ve usulsüzlüklere karşı sessiz kalmamaya, sevk ve idare bendedir şeklindeki diktatör anlayışın üzerinde gitmeye devam edecektir. Öğretmenliğin onuru ve saygınlığı  Berova’nın siyasi ihtiraslarına kurban edilemez.”