KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş’in,  “okul öncesi eğitim istatistikleri, okul öncesi öğretmen ödev, hak ve sorumlulukları, okul öncesi eğitimin genel sorunları, okul öncesi eğitim yaklaşımları, şura kararları ve öğretmen yardımcılarının durumu” alt başlıklarında, Okul Öncesi Komitesi’nden Hatice Cemre Dağgül ve Pembe Aytaç’ın ise “ Erken çocukluk eğitimi dairesi/birimi olmasının gerekliliği” temalı sunum yaptığı toplantıda, katılımcıların ortaya koyduğu öneriler çerçevesinde alınan tavsiye kararları özetle şöyle sıralandı:

“Okul öncesi eğitimi birimi veya dairesi kurulmalı.

Okul öncesi öğretmenlerinin yasada belirtilen ‘özel ders öğretmeni’ grubundan çıkarılarak ‘okul öncesi öğretmeni’ olarak tanımlanıp, görev, yetki ve sorumluluklarının, özlük haklarının, çalışma koşullarının açıkça belirtilerek gerekli yasal düzenlemelerin yapılmalı.

Okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerinin kendi alanlarının ve kademelerinin dışında görevlendirilmesi uygulamasına son verilmeli ve bu konuda gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı.

Eğitim ortamları, eğitim programları, eğitim materyalleri ve kitapları  ‘dil, din, etnik köken, toplumsal cinsiyet ve engellilik durumu’ gözetilmeden hazırlanmalı.

Sınıf sayıları şura kararlarına göre belirlenmeli.

Öğretmen yardımcıları KHK tarafından atanmalı.

Eğitimin her kademesi ücretsiz olmalı, devlet okullara bütçe ayrılmalı.
Hizmet içi eğitimler ihtiyaca göre programlanmalı.

Okul öncesi eğitim yaklaşımı belirlenip, her okul için eşit, ücretsiz ve nitelikli bir anlayışla projelendirilmeli. Eğitim programları demokratik ilkeler eşliğinde şekillenmeli.

Dört yaşın okullaşma oranı ve anaokulların öğrenciye erişim oranı % 100 olarak hedeflenmeli ve planlanmalı. Devlet eli ile yaratılan fırsat eşitsizliği ortadan kaldırılmalı.

Yeni okul binaları ve sınıflar doğa dostu olarak inşa edilmeli.
Dört yaşın yaygınlaşması ile birlikte 2020 yılına kadar 114 öğretmen ihtiyacının karşılanması için AÖA’ya yeterli öğretmen adayı alınmalı.

Okul öncesi kurumlarda rehberlik servisi ve özel eğitim hizmeti verilmeli.
Kamusal eğitim, demokratik yönetim, doğa dostu ve eşitlikçi alternatif eğitim modelinden ve ücretsiz, eşit, bilimsel ve demokratik eğitim ilkelerinden vazgeçilmemeli.”