Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), hükümete, “saatlerin Avrupa’ya göre ayarlanması” çağrısında bulundu.

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş konuyla ilgili yazılı açıklamasında, hükümete saat ayarlaması eleştirisinde bulundu ve “Türkiye’nin alt yönetimi gibi davranmakla” suçladı.

Hükümetin çalışma hayatı, eğitim sistemi, iklim koşulları ve Kıbrıs’taki iki toplumun ilişkilerini hiçe sayarak, Türkiye’deki gibi “yaz saati uygulamasına” son vermeyerek birçok olumsuzluğun ortaya çıkmasına neden olacağını iddia etti.

Kış aylarında mesai başlangıç saatinin hava aydınlanmadan gerçekleşmesinin çalışma hayatını olumsuz etkileyeceğini savunan Maviş, “Karanlık saatlerde uyanma, seyahat etme ve işe başlama yeni bir kaos yaratacaktır. Doğal olarak okullarımız, öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve ailelerimiz de aynı kaostan etkilenecektir. Bunun verimliliği veya verimsizliği tartışılmamıştır” dedi.

Maviş, şöyle devam etti:

“Çalışma hayatına ve eğitim hayatına karanlıkta başlamak daha fazla elektrik enerji harcanmasına neden olacaktır. Karanlık saatlerde okula yürüyerek giden çocuklarımızın güvenliği ne olacaktır? İki toplumlu görüşmeler devam ederken, barış ve demokrasi mücadelesi sürerken, iki toplum arasında bir saatlik anlamsız bir zaman farkı yaratılmıştır. Birlikte bir yaşamı paylaştığımız adamızda zamanın bölünmesi kabul edilebilir değildir.”

Maviş, “Kıbrıs Türk toplumunun Avrupa Birliği rüyasından koparılıp, Türkiye ve Arap ülkeleri ile entegrasyona uyandırıldığını” da iddia ederek, “Hükümet yetkilileri yaz saati uygulamasının devam etmesinden kimin, nasıl etkileneceğinin farkında değildir. Bunu bilimsel anlamda araştırmamıştır? Yaz saati uygulamasının devamı ile ilgili avantajlarını veya sınırlılıklarını toplumla paylaşmamıştır. Toplumun genelini ilgilendiren bir konuda hükümetin umursuz davranması, ben yaptım oldu mantığını dayatması kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullandı.

Burak Maviş, hükümetin yaz saati uygulamasının devamı ile ilgili kararını bilimsel verilerle desteklemesi gerektiğine de işaret ederek, “Sosyal, ekonomik ve politik anlamda ne kazandığımızı bilmek istiyoruz. Aksi taktirde Hükümet, saatlerimizi Avrupa’ya göre ayarlamalıdır” dedi.