Saygun yazılı açıklamasında, okullardaki öğretmen eksiklikleri, “işbirlikçi hükümetlerin iş bilmez uygulamalarının, müfredat ve programlardan kaynaklı birçok konunun eğitimde içinden çıkılmaz sorunlar doğurduğunu” savundu.

Saygun, bu sorunların son olarak Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda patlak verdiğini ve eğitim öğretim ortamını derinden etkileyerek öğretmenlerin çalışmasını filli olarak engelleyecek duruma getirildiğini ileri sürdü.

Saygun şöyle devam etti:

“İlgili okulumuzda ders programlarının dağıtımındaki adaletsizlikten, Eğitim Bakanlığı’nın tüm uyarılarımıza rağmen sorunu çözme girişimlerinin eksikliğinden, okul yönetiminin; eğitimin en önemli öznelerinden biri olan öğretmenlerle sağlıklı iletişim kanalları kuramamasından,  yasaya aykırı bir şekilde ders dağılımı gerçekleştirmesinden ve öğretmene karşı takınılan saygı çizgisini aşan davranışlarından dolayı sendikamız yarından itibaren Şht. Ertuğrul İlkokulu’nda ders yavaşlatma eylemi gerçekleştirecektir.” 

Eğitimde demokratik ve bilimsel yaklaşımların öğrencilerin nitelikli eğitim alması açısından önemine istinaden, okullarda çalışma barışı, işbirliği, eşitlik ve adaletin sağlanmasının en önemli olgu olduğunu vurgulayan Saygun, sendikalarının doğrunun yanında yer alarak kararlılıkla mücadelesini sürdüreceğini kaydetti.