Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, okullarda öğretmen açığı olduğunu ve bunun bilindiğini kaydederek, çarptırılmış öğretmen-öğrenci oranlarıyla toplumun öğretmene karşı kışkırtıldığını savundu.

“ ‘Orta dereceli okullarda her öğretmene 9 öğrenci, ilkokullarda ise her öğretmene 12 öğrenci düşüyor’ diye yaygara koparanları sınıflarımıza, okullarımıza davet ediyoruz” diyen Elcil, “Şu an Girne okullarında sınıflarda 38 öğrenci var. Bu gerçek ortadadır. Sınıflar ve sokaklar yalan söylemez, yalanlarla devlet yönetilmez” ifadelerini kullandı.

KTÖS Genel Sekreteri Elcil, “Gazete manşetlerinde yanlış hesaplarla öğretmen sayısının çokluğuna vurgu yapıp, öğretmeni itibarsızlaştırmaya çalışanlar, ülkedeki polis sayısının dünya ortalamasının iki buçuk katı olmasını neden sorgulamıyor?” diye sordu.

Elcil, bugün KTÖS’ün Girne 23 Nisan İlkokulu'nda düzenlediği basın toplantısında konuştu.

KTÖS’ten verilen bilgiye göre, Şener Elcil, buradaki konuşmasında eğitimin bütçedeki en büyük paya sahip olduğunu kaydederek, bu bütçenin yüzde 75’inin özel okullara ve özel üniversitelere verildiğini savundu, “Bu rakamın sadece yüzde 25’inin devlet okullarına ayrıldığının farkında mısınız?” diye sordu.

Okullara cari bütçe ayrılmadığı için ailelerden para toplandığını, okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin okullara kaynak yaratmak için elinden geleni yaptığını söyleyen Elcil, basın toplantısındaki açıklamalarında eğitim sistemini eleştirdi.

“AİLELER ÖZEL DERSLERE YILLIK 60 MİLYON TL VERİYOR, BUNU FARKINDA MISINIZ?”

Koleje ve üniversiteye giriş sınavlarının öğrenciler için hedef yapıldığını, bu nedenle çocukların ve gençlerin özel derslere ve dershanelere muhtaç hale getirildiğini söyleyen Şener Elcil, “Aileler özel derslere yıllık 60 milyon TL veriyor. Bunu farkında mısınız?” diye sordu.

Açıklamasında kamu çalışanlarının aylık, maaş ve ek ödeneklerini düzenleyen ve “Göç Yasası” olarak nitelendirilen “47/2010” sayılı yasaya da işaret eden Elcil, bu yasayla hem öğretmenlerin hem de toplumun fakirleştirdiğini, insanların göçe zorladığını kaydetti.

"OKULLARDAKİ DERS KİTAPLARI SATILIRKEN, AİLELERDEN PARA TOPLANIRKEN SİZ NEDEN SESSİZ KALIYORSUNUZ?”

Anayasa’da ve Milli Eğitim Yasası’nda eğitimin parasız olduğunun belirtildiğini de anımsatan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “Okullardaki ders kitapları satılırken, ailelerden para toplanırken siz neden sessiz kalıyorsunuz?” diye sordu.

“GÖREV YERİNE GİTMEYEN ÖĞRETMENLER, HADEMELER, YÖNETİCİLER VAR…”

Okuluna ve görev yerine gitmeyen öğretmenler, hademeler, yöneticiler olduğunu da savunan Elcil,  “Bu insanları neden partizanca koruduğunuzu açıklar mısınız?” ifadesine yer verdi.

Ülkede kuran kursları düzenlendiğini de savunan Elcil, çocukların beyinlerinin bu kurslarla yıkandığını öne sürdü; “Çocukların beyinlerini yıkayanlara devlet bütçesinden nasıl kaynak yaratıyorsunuz?” diye sordu.

“EĞİTİMİ TİCARİ SEKTÖR, AKADEMİSYENİ KÖLE, ÖĞRENCİYİ MÜŞTERİ GİBİ GÖREN BİR ANLAYIŞ VAR”

‘Devlet okullarına kaynak yok’ denildiğini, 62 okulun tamiratına 12 milyon TL ayrıldığını söyleyen Elcil, “Haspolat’taki caminin yapımına 95 milyon TL’yi IŞİD, Suudi ve Katar ortaklığından mı aldınız?” sorusunu yöneltti.

Eğitimi ticari sektör, akademisyeni köle, öğrenciyi müşteri gibi gören bir anlayış olduğundan söz eden Şener Elcil, ülkedeki üniversitelerle, üniversite açma başvuru sayısına işaret etti, bu sayıyla eğitimde nitelik aranamayacağını savundu.

146 DEVLET OKULUNA KARŞIN 202 CAMİ

Adanın kuzeyinde 146 devlet okuluna karşılık 202 caminin bulunduğunu ve cami yapımlarının hızla sürdüğünü söyleyen Elcil, 1974’ten bu yana ülkede sadece 26 okul inşa edildiğini belirtti.

Adanın kuzeyine sistematik şekilde nüfus taşındığını da öne süren Elcil, vatandaşlık dağıtmanın siyasi ikbal olarak görüldüğünü savundu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “Okullardaki öğrencilerin yüzde 60’ı TC vatandaşı, bu öğrencilerin velilerinin büyük bölümünün çalışma ve oturma izni yok. Bunun farkında mısınız?” diye sordu.

“EĞİTİMİN NEREYE GİTMESİNİ BEKLİYORSUNUZ?”

Ülkedeki eğitim programlarının “ırkçı”, “gerici”, “cinsiyetçi” ve “şoven” içerikli olduğunu da savunan Elcil, “Ezberi bir öğrenme yöntemi olarak kullanarak eğitimin nereye gitmesini bekliyorsunuz?” dedi.

CTP-UBP hükümetinin AKP hükümetinin “memuru” olduğunu iddia eden Elcil, ülkede öğretmen sendikalarını ortadan kaldırmaya yönelik siyaset yapıldığını savundu.

“TOPLUMDAKİ MUHALİF SESLER SUSTURULMAYA ÇALIŞILIYOR”

Toplumdaki muhalif seslerin susturulmaya çalışıldığını söyleyen KTÖS Genel Sekreteri Elcil, Kıbrıs Türk halkının Türkiye hegemonyasının ve temsilcilerinin aşağılamalarına, asimilasyonuna, entegrasyonuna ve bağımlılık politikalarına maruz kaldığını iddia etti.

Elcil, “Tüm bunlar ortada dururken örgütlerimize kurumlarımıza ve öğretmenlerimize yönelik yapılan açıklamaları ve saldırıları değerlendirmeyi ilerici halkımıza bırakıyoruz” dedi.