Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Şener Elcil, tam gün eğitim konusunda, sadece iki okulun ayrıcalıklı tutulmasıyla değil, herkesin eşit, ücretsiz ve nitelikli bir şekilde erişebileceği anlayışla planlanan bir projeyi konuşmaya hazır olduklarını belirtti.

Bakanlığın 2014-2015 eğitim-öğretim yılında orta eğitim kurumlarında bin 862 öğrencinin “başarısız” olduğunu iddia etmesini “talihsizlik” olarak niteleyen Elcil, çocukların “ilgi, alaka, yetenek ve hazır bulunma düzeylerine göre çok yönlü değerlendirmek yerine salt akademik bilgi temelli yarışmacı sınavlarla” başarılı ya da başarısız diye değerlendirmesini eleştirdi.

Atatürk Öğretmen Akademisi’nin, özel ilkokulların öğretmen ihtiyacını bir planlamayla sağlamaya hazır olduğunu belirten Elcil, Milli Eğitim Bakanlığı’na, “yeni projeler” üretmek yerine 5. Eğitim Şurası’nda alınan kararları uygulama çağrısında bulundu.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yazılı bir açıklam yaparak, Milli Eğitim Bakanlığının 2015- 2016 eğitim öğretim yılına dönük açıklamalarını değerlendirdi.

Elcil, her hükümet programında eğitimin “süslü projelerle” önemli bir yer işgal ettiğini ifade ederek, hükümetlerin eğitim politikalarını eleştirdi.

Okulların açılmasına 81 gün kaldığına dikkat çeken Elcil, bakanın “okullardaki altyapı eksikliklerinin ihale aşamasına geldiğini, 14 okulda işleri için Merkezi İhale Komisyonuna belgeleri gönderdiğini, 52 okulun bakım ve onarımının 15 Eylül’e tamamlanacağı” yönündeki açıklamalarını eleştirdi.

Elcil, “Sayın bakan (Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova) 6 yeni okul inşası ve 2 inşaat halindeki okulun tamamlanması, 26 ek sınıf talebimizle ilgili bir veri sunmadı. Sayın bakana 81 gün sonra okullarımızın açılacağını ve ihalelerin bürokratik süreçlerinin uzayacağını hatırlatırız” dedi.

Bakanlığın okullardaki öğretmen eksikliklerini tespit edip etmediğini sorgulayan Elcil, sendikanın sadece okul öncesi ve ilkokullarda 95 öğretmen, 15 müdür ve 14 müdür muavini tespitinde bulunduğuna dikkat çekti.

Elcil, “Sendikamızın okullardaki verilere ulaşması ve toplumla paylaşmasının üzerinden iki hafta geçmesine rağmen, bakanlığın hala daha tespit çalışması yapması ironidir. Sayın bakan 65 özel eğitim öğretmeni, 78 rehber öğretmen, 13 hademe, 4 sekreter, 3 eğitim uzmanı ve 100 öğretmen yardımcısı talebimiz için bir veri veya bir plan ortaya koymamıştır” dedi.

“BİR BAKANIN ÖĞRENCİLERİ BAŞARISIZ OLARAK İFADE ETMESİ TALİHSİZLİKTİR”

Şener Elcil, bakanın, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında orta eğitim kurumlarındaki bin 862 öğrencinin, yani yüzde 10’un başarısız olduğu yönündeki sözlerini “talihsizlik” olarak niteledi.

Öğrencilerin seviyesinin belirlenmesi ve eğitim müfredatının ne denli yürütüldüğünü görmek için belirli derslerde merkezi sınavların yapılacağı açıklamasına da dikkat çeken Elcil, şöyle devam etti:

“Çocuklarımızı ilgi, alaka, yetenek ve hazır bulunma düzeylerine göre çok yönlü değerlendirmek yerine salt akademik bilgi temelli yarışmacı sınavlarla başarılı başarısız diye değerlendirip, hayatlarının Eğitim Bakanlığı tarafından zorlaştırıldığını hatırlatmak isteriz. Çocuklarımızı rekabetçi, tek tipçi, ırkçı, cinsiyetçi, neo liberal, merkeziyetçi bir anlayışla yetiştirmek yerine özgür eğitim anlayışı ile yetiştirmeliyiz. Eğitim Bakanlığı bu sistemden rahatsızsa, bu sistemi değiştirmek için tartışmaya hazırız.

Eğitim-öğretim süreçlerinin asıl aktörü olan çocukların sözünün dinlendiği ve duyulduğu, onları karar alma mekanizmalarına dahil eden, öğretmenin rehberliğini ve yol göstericiliğini esas kılan, demokratik bir yönetimin hakim olduğu, okullarımızın doğa ile barışık oyun temalı okullara dönüştüğü, erişilebilir, eşit, ücretsiz, kamusal ve her türlü neo-liberal özneden uzaklaşmış bir eğitim sistemini birlikte inşa etmeye sendika olarak hazırız.”

“MÜFREDATLAR TAMAMLANMIŞSA, İNCELEYİP, GÖRÜŞLERİMİZİ PAYLAŞABİLİRİZ”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, hazır olduğu söylenen müfredat taslaklarının 29 Haziran Pazartesi günü sendika ile paylaşması halinde değerlendirilebileceğini söyledi. Elcil, müfredatları “akademik, gelişimsel, toplumsal haklar, çocuk hakları, insan hakları, ayrımcılık, milliyetçilik, cinsiyetçilik ve militarizm kavramları” üzerinden inceleyerek, deneyim ve tespitlerini aktarabileceklerini kaydetti.

Elcil, müfredatların iddia edildiği gibi tamamlanması ve kitapların tamamlanmamasının ise eğitim açısından olumsuz bir yaklaşım olacağını işaret etti.

“SAYIN BAKAN YARGIYA HESAP VERECEKTİR”

Şener Elcil, Milli Eğitim Bakanı Berova’nın “Sınıf öğretmenlerine, bakanlığa bağlı okullar dışında da ihtiyaç duyulduğu” yönündeki açıklamalarını da eleştirdi.

Elcil, “Sayın bakan, yaptığı yanlışı savunma gailesindedir. Özel ilkokulların öğretmen ihtiyacını bir planlamayla AÖA sağlamaya hazırdır. Geçmiş dönemlerdeki Doğu Akdeniz İlkokulu örneği bize ışık tutmaktadır. Bakanın tutarsız davranışları verilen izinle ilgili bir menfaat güttüğünün göstergesidir. Sayın bakan ön izin konusundaki çelişkileri nedeniyle yakında yargıya hesap verecektir” dedi.

Şener Elcil, şöyle devam etti:

“YDÜ sınıf öğretmenliği bölümüne KKTC vatandaşı alınması suretiyle Atatürk Öğretmen Akademisi’nin yapısının bozulacağını ve AÖA’nın bakan eliyle kapatılmasına neden olacak bir süreç başlatılacağının altını tekrardan çiziyoruz. YDÜ, 2006 yılında sınıf öğretmenliği bölümünü yasaları ve kurumları takmayarak izinsiz açmıştır. 2009’da KKTC vatandaşı almış, 2013 yılında mezun etmiştir. Mezun olan öğrencilere Eğitim Bakanlığı tarafından diplomasının geçersiz olduğu yazılı olarak verilmiştir. Tüm bu gerçekler ışığında YÖDAK verilen izni 19 Haziran’da iptal etmiştir”

“TAM GÜN DEĞİL, TAM EĞİTİM İSTİYORUZ”

Elcil, Milli Eğitim Bakanı Berova’nın tam gün eğitime geçmeyle ilgili açıklamalarını eleştirirken, “tam gün değil, tam eğitim istiyoruz” ifadesini kullandı.

Şener Elcil, “Örgün eğitim içerisinde çocuklarımızın öğretim gördüğü süre dünya standartlarının üzerindedir. Eğitime ayrılan süre tartışılmalı, çalışma hayatının değişmesi ile birlikte çocukların güvenli, nitelikli ve ücretsiz eğitim alacağı ortamlar için devlet ve yerel yönetimler tüm vatandaşların erişeceği projeler üretmelidir” değerlendirmesinde bulundu.

Elcil, kamusal okul binalarının alt yapıları güçlendirilerek, en verimli şekilde değerlendirilmesi gerektiğini de ifade ederek, “Eğitimde süre ve içerik değerlendirildikten sonra yalnız iki okulun ayrıcalıklı tutulmasını değil, herkesin eşit, ücretsiz ve nitelikli bir şekilde erişebileceği bir anlayışla planlanan bir projeyi konuşmaya hazır olduklarını” belirtti.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, Milli Eğitim Bakanı Berova’yı, yeni projeler üretmek yerine, partisinin organizesi ile gerçekleştirilen 5. Eğitim Şurası’nda alınan kararları hemen uygulamaya koymaya da çağırdı.