KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, 14 eğitim denetmeninin greve başlamasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada,  2014 yılında TC-KKTC arasında imzalanan “Eğitim Denetmenlerinin Mesleki Yeterliliklerinin Geliştirilmesi Projesi” kapsamında Türkiye’den eğitim denetmeni getirileceğini savundu.

Elcil, “Eğitim Denetmenlerinin Mesleki Yeterliliklerinin Geliştirilmesi Projesi ile açık açık eğitim sistemimizin entegre edilmesi öngörülmektedir. 2006 yılında çağdaş anlamda Türkiye’nin fersah fersah ilerisinde yeni bir yasa yaparak oluşturduğumuz, Denetleme Değerlendirme Yönlendirme Kurulu’nu geliştirip, hayata geçirme yerine TC’nin sistemini entegre etmeyi şiddetle reddediyoruz. Bu çerçevede denetmenlerimiz projeye katılmayıp eylemde olacaklardır” dedi.

Kıbrıs Türk eğitim sistemini TC’ye uyarlamak için yıllardan beridir baskılar uygulandığını, son günlerde baskıların daha da ileriye taşındığını savunan Elcil, KKTC’deki eğitim sisteminin Milli Eğitim Yasası’nın 22’nci maddesiyle, TC eğitim sisteminin icazetine sokulduğunu, eğitime ayrılan bütçenin bilinçli olarak kısılması ile TC’ye bağımlı hale getirildiğini iddia etti.

Elcil, “Adalet ve Kalkınma Partisi hükümete gelmesiyle sünni islamın eğitim sistemine entegre edilmeye çalışıldığını” da savunarak, temel hedefin eğitim ile Kıbrıs Türk toplumunun asimilasyonu olduğunu iddia etti.