Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Bulgaristan’da düzenlenen “Uluslararası Balkan Sendikaları Barış Konferansı”na katılarak, “Eğitimde Barış Kültürünün İnşası” konulu sunum yaptı.

KTÖS’ten verilen bilgiye göre, konferans, Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da Bulgar Öğretmenler Sendikası’nın (SEB) ev sahipliğinde gerçekleşti.

Konferansta yapılan konuşmalarda, Avrupa ve dünyayı etkileyen terör saldırıları, mülteci haklarının geliştirilmesi ve buna yönelik devlet politikaları değerlendirildi.

Konferansta, bu politikaların ayrımcılık ve sınıfsal temelli değil, tam tersine dil, etnik köken, din, ırk, cinsiyet ve kültürel arka planlarını kapsayıcı bir biçimde ve tüm farklılıkları ile bireylerin temel haklarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran zemin üzerinde şekillenmesi gerektiği kaydedildi.

Barış kültürünü kazandırmanın eğitim yoluyla mümkün olabileceği ve özellikle öğretmenlerin barış eğitimi konusunda çok önemli bir misyona sahip oldukları vurgulanan konferansta ayrıca, barış eğitiminin ve çatışma çözümünün okul müfredatlarının bir parçası haline getirilmesi ve öğretmenlere bu alanlarda destek ve eğitim verilmesinin yaygınlaştırılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Konferansta, Bosna Hersek, Kosova, Bulgaristan, Slovenya, Kıbrıs, Arnavutluk, Makedonya’da faaliyet gösteren ve barış kültürünü geliştirme konusunda politikalar üreten öğretmen sendikaları da “barış eğitimi ve çatışma çözümü ile ilgili yaptıkları çalışmalar” konusunda sunumlar gerçekleştirdi.