Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), bugün Cumhuriyet Meclisi önünde “Göç Yasası” olarak nitelendirdikleri; ‘Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’  ile ilgili eylem gerçekleştirdi.

Ortak basın açıklamasının yapıldığı eyleme, Kıbrıs Türk Devlet Çalışanları Sendikası (ÇAĞ-SEN) ile Belediye Emekçileri Sendikası (BES) de destek verdi.

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil’in kısa bir konuşma yaptığı eylemde, açıklamayı KTÖS üyesi Cemil Gürsel gerçekleştirdi.

KTÖS ile KTOEÖS heyeti açıklamanın ardından Meclis İdari, Kamu, ve Sağlık İşleri Komitesi ile görüştü. Görüşme, basına kapalı gerçekleşti.

ELCİL “EYLEMİ ‘GÖÇ YASASI’NIN ORTADAN KALDIRILMASI AMACIYLA GERÇEKLEŞTİRDİK”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil yaptığı konuşmada, KTÖS ve KTOEÖS’ün bugün  2011’den sonra göreve başlayan öğretmenler,Çağ-Sen ve BES yetkilileriyle birlikte Meclis önünde eylem gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Elcil, eylemi, insanların fakirleşmesi, sağlığı, göçe zorlanması ve ‘göç yasası’ olarak nitelendirdikleri; ‘Kamu Çalışanlarının Aylık (maaş ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın kaldırılmas talebiyle düzenlediklerini belirtti.

Elcil, basın açıklamasının ardından Meclis İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komite Başkanı Menteş Gündüz ile görüşeceklerini de aktardı.

ORTAK BASIN AÇIKLAMASI

Ortak açıklamayı genç öğretmenlerden KTÖS üyesi Cemil Gürsel okudu. Açıklamada, geciken adaletin, adalet olamayacağı ifade edilerek, ‘Göç yasası’yla ilgili 2009 yılından beri verilen mücadele ve yasanın yarattığı sosyal, ekonomik ve demokratik eşitsizliğin toplum ve çalışanlar arasında artarak devam etmekte olduğuna vurgu yapıldı.

Toplum tarafından kabul görmediği ve üzerinde tartışma ve eyleme neden olduğu ileri sürülen  yasanın ‘ucube’ olarak nitelendirildiği açıklamada,  “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 23. maddesinde; “Herkesin, herhangi bir ayrım gözetilmeksizin, eşit iş için eşit ücrete hakkı vardır” denilmektedir. Birleşmiş Milletler Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesinin 7. maddesi uyarınca bu sözleşmeye taraf olan ülkeler “Adil ücretler ve eşit işlere, hiç bir ayrım yapılmaksızın eşit ödeme” yükümlüğünü üstlenmektedir. Anayasanın 8. maddesi “Eşitlik” ilkesini temel alırken, anayasanın 52. maddesi; “Devlet, çalışanların, yaptıkları işe uygun ve insanlık onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi sağlamalarına elverişli, adaletli bir ücret elde etmeleri için gerekli önlemleri alır.” hükmü ile amir bulunmaktadır” denildi.

Açıklamada, hükümet  ilgili yasayı ortadan kaldırma yönünde gerekli adımı atmama ve mazeret üretmekle suçlanarak şunlar ifade edildi:

“Hükümette olmadan önce yasanın kaldırılması gerektiğini, çalışanlar arasında eşitlik ilkesinin zarar göreceğini ve bu yasanın Kıbrıslı Türklerin varlığını tehdit ettiğini belirten CTP ve DP hükümete geldikten sonra, yasanın ortadan kaldırılması için cesaret göstermemekte, mazeret üretmektedirler. “

Açıklamada,  İrlanda’da da 2011 yılından sonra göreve başlayan öğretmenlerin ücret ve ödeneklerinde yüzde 10 oranında azaltma yapıldığı ve İrlanda Öğretmen Sendikası’nın (TUI) da bunun ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesine aykırı olduğu ve ayrıca yaş temelinde bir ayrımcılık olduğu gerekçesiyle yasal süreç başlattığı ve soncunda da çıkarılan ücret tablosunun yürürlükten kaldırıldığına dikkat çekildi.

‘hukuk devleti’ olan Kuzey Kıbrıs’ta da siyasilerden benzer davranışlar görmenin demokrasinin gelişmesi açısından önemli olduğuna vurgu yapılan açıklamada, 10 Nisan, 17 Haziran, 12 Kasım ve 20 Kasım 2014 ‘de  yasanın değiştirilmesi ve kaldırılması ile ilgili yasa değişiklik önerilerinin Meclis Genel Kurulu’na sunulduğu, 20 Kasım’daki yasa değişiklik önerisi için ivedilik kararı alındığı, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi’ne gönderildiği anımsatıldı. Açıklamada, komitede 21 tane ivediliği alınmış yasa değişiklik önerisi taslağı bulunmasının ayrı bir ‘ironi’ konusu olduğu ifade edildi.

“OLMAZSA OLMAZIMIZ..”

Komitenin bir an önce söz konusu yasayla ilgili değişiklik önerisini görüşüp yasama yılı kapanmadan Meclisin onayına sunulması gerektiğine vurgu yapılan açıklamada, eylemlere ilgili yasa ortadan kaldırılana dek devam edileceği belirtildi