Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği (KTPDRD), ilköğretime bağlı okullarda psikolojik danışman ve rehberlik hizmetlerini sunacak “okul psikolojik danışman kadrosu” talebi ile Milli Eğitim Bakanlığı önünde ortak basın açıklaması yaptı.

KTÖS ve dernek üyeleri ellerinde, “Biz çocuklar için buradayız ya siz?”, “TC’den atama yapılmasın gençler işsiz kalmasın”, “Rehberlik hizmetleri eğitimin ayrılmaz bir parçasıdır” yazan pankartlarla bakanlık önünde toplandı.

Açıklamaları, KTÖS Başkanı Şener Elcil ve KTPDR Derneği Başkanı Yağmur Çerkez yaptı.

ELCİL

KTÖS Başkanı Şener Elcil, ülkede daha nitelikli eğitim verilmesi için sürekli olarak mücadele ettiklerini belirterek, toplumun daha iyi bir yaşama ve refaha kavuşmasının tüm sivil toplum örgütlerinin amacı olduğunu söyledi.

Nüfus arttıkça sorunların da arttığını, devletin verdiği hizmetin yetersizliğinin sorunların çözümüne değil büyümesine sebep olduğunu savunan Elcil, özellikle uyuşturucu sigara ve alkol kullanımının artmasının toplumsal boyutta sorunlar yarattığını belirtti.

Elcil, bu sorunların çözümü için okullarda, çocuklara ve ailelere hizmet verecek, müdahale edecek bir yapıya ihtiyaç olduğunu dile getirerek, “eğitim sadece okullara giriş sınavları değildir toplumun bilinçlendirilmesi içindir” dedi.

Okullarda yaşanan sorunları aşmaya yönelik hizmet verecek Danışmanlık ve Rehberlik alanında uzmanlaşmış personele ihtiyaç olduğunu vurgulayan Elcil, bu hizmetlerin orta öğretimde “yetersiz düzeyde” verilmeye çalışılırken ilk öğretimde bu hizmetin hiç verilmediğini söyledi.

Elcil, bu alanda kadro açılmazken dışarıda 450’nin üzerinde Psikolojik Danışmanlık mezunu işsiz genç olduğunu belirtti.

Ülkede yeterince mezun olduğuna işaret eden Elcil, bu kişiler işsizken TC’den bu alanda hizmet vermeye yönelik kişilerin getirtilmesinin sakıncalarını anlattı.

ÇERKEZ

Elcil’in ardından KTPDR Derneği Başkanı Yağmur Çerkez hazırlanan bildiriyi okudu.

Bildiride, Kıbrıs Türk Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Derneği’nin uzun yıllardan beri ilkokullarda rehberlik hizmetlerinin sistemli bir yapı içerisinde sunulmasının gerekliliği ve önemi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, ilgili daire müdürlükleri ve KTÖS ile görüşmeler yaptığı ve öneriler sunduğu belirtildi.

“Her ne kadar da görüşme yapılan tüm siyasi makamlar bizimle fikir birliğinde olduğunu belirtmiş olsa da, bu güne kadar bu bağlamda hiçbir adım atılmamıştır” denilen açıklamada, akademik kazanımlarının desteklenmesi, psiko-sosyal gelişimlerinin sağlanmasına ortam oluşturmak, öğretmenlere konsültasyon hizmeti sunmak, ilkokul döneminde çok önemli olan aile destek ve eğitimlerinin sunulmasını sağlamak, yaşanılan sorunların kökleşmeden çözülmesine imkan yaratmak ve daha sonraki yıllarda sunulan rehberlik hizmetlerinin verimliliğini artırmak için rehberlik hizmetlerinin ilkokullarda yapılanmasına acilen ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

İlköğretime bağlı okullarda psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini sunacak okul psikolojik danışmanı kadrosu olmamasının dezavantajını en çok çocukların hissettiği ifade edilen açıklamada, ortaöğretimde her 200 - 250 öğrenciye bir okul psikolojik danışmanı düşerken, ilköğretime bağlı okullarda bu oranın “sıfır” olmasının düşündürücü olduğu kaydedildi.

Açıklamada, bu alanda yeterince mezun olmasına rağmen ilköğretimde PDR hizmetlerinin sunulmaması ve Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan Kültür Anlaşması ile sınırlı sayıda okul psikolojik danışmanının getirilip ilkokullara yerleştirilmesinin ise kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamanın sonunda, “Bu bağlamda, KTPDR Derneği olarak KTÖS ve KTOEÖS’ün de desteği ile mücadelemizin ilk adımı olan bu basın toplantısı aracılığıyla bir kez daha ilköğretime bağlı okullarda rehberlik hizmetlerini sunacak olan okul psikolojik danışmanı kadrosunun acilen açılmasını talep ettiğimizi tüm kamuoyu ile paylaşıyoruz” denildi.