Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası Başkanı Semen Saygun, bağış adı altında zorunlu para talebi ve göçmen-mülteci çocuklarının ebeveynlerinin çalışma izni olmadığı gerekçe gösterilerek okullara kaydedilmemesinin, hem anayasal, hem de insanlık suçu olduğunu savundu. Saygun, Milli Eğitim Bakanlığı’nı “Parasız, bilimsel, demokratik ve eşit eğitim” için göreve çağırdı.

Semen Saygun bugün yaptığı yazılı açıklamada, eğitimin temel insan hakkı olduğuna işaret ederek, ülkedeki bazı uygulamalardan dolayı zorunlu eğitim yaşındaki çocukların eğitim sisteminin dışına itildiğini söyledi.

Semen Saygun, geçmiş dönemlerde okullara gönderilen ve çocukların anne ve babalarının çalışma izni olmaması durumunda okullara kaydedilmemesini içeren genelgenin derhal iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Saygun, “Kendi hukuk kurallarımız ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde her kim olursa olsun öğrencilerin okula kaydedilmemesi anayasal suçtur. Öğretmenlerimizin ve okul yöneticilerimizin bu suça ortak olmayacağını belirtiriz” dedi.

Özellikle göçmen ve mülteci çocukların eğitim hakkından yararlanmasında çeşitli nedenlerden dolayı hak ihlalleri yaşandığını kaydeden Saygun, “Ailelerin doküman eksikliği veya dokümansız ailelerin sınır dışı edilme korkusu nedeniyle, çocuklarını okula göndermemesi sık karşılaştığımız durumlardır” dedi.

Saygun, şöyle devam etti:

“Ailesinin yada kendisinin etnik kökeni, ekonomik durumu ve statüsüne bakılmaksızın her çocuk eğitim hakkına sahiptir.Bütün çocukların ve özelde göçmen çocukların, mülteci çocukların, engelli çocukların da eğitim hakkından yararlanmaları için gerekli tedbirler alınmalıdır”

Saygun, devlet dokümanı olmayan göçmen çocuklara, çocuk odaklı bir yaklaşım geliştirilmesi ve bu çocukların okullara kayıt yaptırmasına, kıyafet ve okul ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olunması gerektiğini kaydetti.

Engelli çocukların da ücretsiz eğitim hakkından yararlanabilmesi için okullarda gerekli altyapı çalışmalarının yapılması gerektiğini ifade eden  Saygun, “Her çocuğun ayrımcılığa uğramadan eğitim hakkından yararlanması sağlanmalıdır” dedi.