Hükümeti art niyetli olmakla suçlayan KTÖS, hayat pahalılığı konusundaki yasa gücünde kararnameyi eleştirdi.

KTÖS, bugün mali konular ve hayat pahalılığıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında “Türkiye’nin ada üzerindeki stratejik çıkarları doğrultusunda uyguladığı Kıbrıslı Türkleri fakirleştirme ve adadan göç ettirme politikalarının, işbirlikçileri eliyle devam ettiğini” iddia etti.

Basın toplantısında KTÖS Genel Başkanı Semen Saygun, hazırlanan bildiriyi okudu.

CTP-DP hükümetinin UBP hükümetinin imzaladığı ekonomik paketi harfi harfine uyguladığını ileri süren Saygun, özellikle seçimlerden önce paketi revize edeceklerini söyleyen hükümetin geçmiş hükümetler gibi “AKP’nin memuru” olmaya devam ettiğini savundu.

“HÜKÜMET ART NİYETLİ...”

Saygun, hükümetin art niyetini yasa gücünde kararnameyle hayat pahalılığı ödeneğini ortadan kaldırarak gösterdiğini savunarak, “eşit maaş artışı söylemiyle alt baremlerden maaş çekenlerle üst baremlerden maaş çekenleri birbirine düşürerek siyasi menfaat sağlamaya çalıştığını” öne sürdü.

“Göç yasası mağdurlarına verilecek artışın komik olmakla beraber emekçilerden çalınan miktarın büyük olduğunu” savunan Semen Saygun, hükümetin “asgari ücreti artırıp, hem özel hem de kamuda çalışanları rahatlatıp alt baremlerde bulunanlara refah sağlayacak yerde, sadece devlette alt baremde olanlara çok az bir maaş artışı vererek göz boyadığını” iddia etti.

Sosyal sigorta emeklilerinin bu uygulamanın dışında tutulmasının art niyet olduğunu öne süren KTÖS Başkanı Saygun, “Anayasaya aykırı yasa gücünde kararname dayatması ile sendikalara ve siyasi partiler ve meclisi hiç kaale almayarak bypass ettiğini, hayat pahalılığı ödeneğini kaldırıldığı için emekliye çıkacak olanların ikramiye ve emekli maaşlarının da böylece çalındığını” ileri sürdü.

KAYNAK ÖNERİLERİ

KTÖS’ün basın toplantısında, alınacak önlemler için kaynak önerileri de sunuldu.

KTÖS Başkanı Semen Saygun, “milletvekili sayısının 30’a düşürülmesini, 28 belediyenin azaltılmasını, devletin tepesinden başlamak üzere yüksek maaşlardan kesintiye gidilip, tabandan maaş çekenler ve asgari ücretlilerin desteklenmesini, müşavirlik uygulamasının kaldırılıp, müşavirlerin daha önce görev yaptıkları yere gönderilmesini, üçlü kararnameyle atamaların müsteşarlık dışında kaldırılmasını” önerdi.

“İşe gitmeyen ama partizanca korunan kamu görevlileri hakkında disiplin soruşturması açılarak görevlerine son verilmesini, Cumhurbaşkanlığı’nın ‘örtülü ödeneğinin’ kaldırılmasını, Türkiye’den kutlamalar ve protokol görüşmeleri bahanesi ile gelen resmi heyet harcamalarının kaldırılmasını, polis sayısının resmi nüfus rakamlarına göre azaltılmasını, kumarhane ve bet ofis vergilerinin artırılması ve kapanması yönünde baskı uygulanmasını; astronomik emekli maaşı alanlardan kesintiye gidilmesini ‘nereden buldun’ yasası çıkarılarak vergi ve servet kaçıranların takibe alınmasını, vergi bağışlamalarına son verilmesini” de önerileri arasında saydı.

Ülkeye çalışma izni ile gelenlerin ailelerini getirmeleri durumunda işverenlerinden ek vergi talep edilebileceğini, TC’li şirketlerin 15 yıllık vergi muafiyetinin kaldırılarak vergi alınabileceğini, devlete ait araziler üzerinde işletme kuranlara arazilerin gerçek bedelinden satış yapılabilineceğini veya kira bedellerinin artırılabilineceğini söyleyen Saygun, batık bankaları hortumlayanlardan bu paraların talep edilebileceğini, askeri kantinlerin faaliyetlerini 1960 antlaşmalarındaki düzeyine getirip, buradaki kayıt dışı ticareti ekonomiye kazandırılabileceğini kaydetti.

Saygun, “savunma giderlerinin toplumsal refah, sağlık ve eğitime aktarılabileceğini, yabancı sanatçılardan vergi alınabileceğini, teşvik primlerinin doğrudan üreticilere yönlendirilebileceğini, dış ülkelerdeki temsilciliklerin tanıtma amacıyla ticari şirketlere yönelik harcamalarının kontrol altına alınabileceğini” savundu.

ELCİL: “HÜKÜMET GÖZ BOYUYOR”

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil de, hükümetin “göz boyayarak” halkın hakkı olan hayat pahalılığı artışını elinden aldığını ileri sürdü.

Maliye Bakanı’nın demokratik oldukları söylemlerini eleştiren Elcil, yalan ve usulsüzlükleri ortaya sergilemeye devam edeceklerini kaydetti.