Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Yüksek Öğretim Planlama Değerlendirme Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu’nun (YÖDAK) Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) sınıf öğretmenliği bölümüne KKTC vatandaşı öğrencilerin alınması kararını iptal ettiğini öğrendiklerini belirterek bundan memnuniyet duyduğunu açıkladı.

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş yaptığı yazılı açıklamada, “tarihi yanlıştan dönen ve baskılara cesaretle göğüs geren YÖDAK üyelerini kutladıklarını” kaydederek, “Sermayeye hizmet eden YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş ve Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’yı kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ülkede bir taraftan kurumların, arazilerin, sahillerin sermayeye peşkeş çekilirken, diğer tarafta gerici neo liberal yasalar ile sömürü koşulları yaratılarak kimlik, kültür, dil ve din algılarının tehdit edilmekte olduğunu savunan Maviş, “bazı AKP işbirlikçilerinin Meclis’te ve bazı önemli kurumların başında sosyal huzursuzluğa yol açan kararlar aldıklarını, görevlerini kötüye kullandıklarını” öne sürdü.

YDÜ sınıf öğretmenliği bölümüne KKTC vatandaşı alma izninin yangından mal kaçırırcasına YÖDAK Başkanı Hüseyin Gökçekuş ve Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova’nın imzaları ile kapalı kapılar ardında verildiğini ileri süren Maviş, “Atatürk Öğretmen Akademisi’ni kapatacak, okul öncesi ve sınıf öğretmenliği yetiştirme anlayışını alınıp satılan bir mala dönüştürecek, eğitimde ve öğretmen yetiştirme de niteliği sorgulatacak bu tarihi hatadan, YÖDAK Yönetim Kurulu üyelerinin cesaretli duruşu sayesinde geri dönüldüğünü” belirtti.

“KARAR YAZISI TARAFLARA PAZARTESİ GÜNÜ GÖNDERİLMELİ”

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş, YÖDAK’ın gerekçeli kararının pazartesi günü YDÜ, Milli Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı’na gönderilmesi ve Berova ve Gökçekuş’un da istifa etmesi gerektiğini öne sürdü.

“GÖKÇEKUŞ VE BEROVA GÖREVDEN ALINMALI”

“Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve CTP-DP Hükümeti’ne siyasetin bu şekilde kirlendiğini ve her iki şahsın da onurlu bir şekilde istifa etmemeleri halinde görevden alınmasının siyasete güveni bir nebze olsun tesis edeceğini hatırlatmak istediklerini” kaydeden Maviş, gerekçeli iptal kararından sonra YDÜ sınıf öğretmenliği bölümüne kaydolmak isteyen veya kaydolan öğrencilerin bu bölümün izni olmadığını ve mağdur olacaklarını belirtti.
 
Maviş ayrıca, geçmiş yıllarda mağdur olan ve YDÜ’ye karşı dava açmak isteyen öğrencilere hukuki yardım yapacaklarını da duyurdu.