KTÖS Genel Sekreteri Şener Elçil tarafından yapılan açıklamada, “Kararların Lefkoşa’da değil, Ankara’da alındığı hükümetin son yaptığı düzenlemelerle ortaya çıkmıştır. Sendikaların önerileri ortada dururken, hükümet’in bunları görmezden gelip, Ankara’dan gelen kararları halka pazarlamaya çalışması, mandıra düzeninden öte bir şey değildir” denildi.

KTÖS’ün, 22 maddelik somut ekonomik önlem önerisinin ortada durduğunu ancak hükümetin bunu görmezden gelerek, Ankara’nın isteklerini hayata geçirdiğini ileri süren Elçil, “300 milyon küsurluk vergi afları, şirketlerin sadece yüzde15’inden vergi toplanması, elektrikte dar gelirlilere 1 kuruş, zengine 30 kuruş indirim,  Hayat Pahalılığın ortadan kaldırılması ve Göç Yasası kapsamındakilere 58 TL refah artışı ve asgari ücretliye kölelik şartlarının devamı hükümet, sermaye ve Ankara’nın işbirliğinin bir ürünüdür” dedi.

Hayat Pahalılığının ortadan kaldırılmasını değil, herkese hayat pahalılığının eşit yansıtılmasını desteklediklerini ifade eden Elçil, yiüne de hükümetin attığı bu adımı olumlu bulduklarını ancak yeterli olmadığını vurguladı.

Hayat Pahalılığı hesaplanma yönteminin değişmesini istediklerini de kaydeden Elçil, şimdiki hesaplama yöntemi ile yapılan hayat pahalılığı oranlarının gerçeği yansıtmadığını ve Kıbrıslı Türklerin daha da fakirleşmesine neden olduğunu ileri sürdü.

“Göç Yasası kapsamında olan çalışanlara verilen 58 TL’lik refah payı ise komiktir, hükümetin bu konudaki refah artışı uygulamasını anlamsız buluyor ve desteklemiyoruz” diyen Elçil, kendilerini  tatmin edecek olan yegane unsurun ekonomik, sosyal ve politik bir yıkım olan “Göç Yasası”nın  ortadan kaldırılmasıyla beraber, asgari ücretlilere yeterli bir artış yapılması  olduğunu vurguladı.

Elçil açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

“Hayat Pahalılığı ödeneğini kaldırıp, eşit artış yalanı ile toplumu kandıran hükümetin 1 Ocak 2015’den itibaren önerdiği 72.24 TL’lik artışın Göç Yasası kapsamındakilere ve sosyal yardım alanlara bölüştürülmesini istiyoruz. Bu öneriyle Göç Yasası kapsamındakilere yüzde 18.48 artışla yasanın ortadan kaldırılması için bir adım atılır, sosyal yardım alanlara ise yapılacak yüzde 20.89’lik artış, bir nebze olsun nefes aldırır.”