Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’ni Kıbrıs konusundaki açıklamaları nedeniyle eleştirdi.

KTÖS, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik olumlu havayı bertaraf etmek adına, adanın her iki yanında şövenistlerin organize olduğunu gözlemlemekte olduğunu kaydetti.

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş yaptığı yazılı açıklamada, 21. yüzyılda toplumların belleğine demokrasi, insan hakları, özgürlük ve uzlaşı içinde yaşamanın güzelliği ve daha güzel bir dünya hayali yerleşirken, Kıbrıs’ı dünyanın merkezi zanneden, kandan ve bölünmüşlükten beslenenlerin hala ilkel faşist modernite öncesi tavırlarla toplumları ötekileştirmesi, barış dilini kullananlara saldırması ve ırkçılığı yükseltemeye çalışmasının anlaşılır olmadığını ve insanlık tarihi adına utanç verici olduğunu belirtti. Maviş açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Her iki toplumun siyasi alanda gericilik kisvesi ile tahakküm kurma gailesi olmayan, barışa inanan insanlarının ‘din ve vicdan özgürlüğü’ çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu ayinleri keyfi sınırlandırmak, modern dünyada bir devlet politikası olamaz. Bu gerici ve ırkçı politik zihniyet, ayrımcılık ve ayrılıkçılık üstüne kurulmuş mandıra düzeninde bile ilkeldir.

Sn. Ertuğruloğlu’nun ‘din ve vicdan özgürlüğünü’ sınırlandırarak, çözüm için yaratılan olumlu havayı bertaraf edecek adımlar atmak istemesini kişisel değil, bölünmüşlükten beslenenlerin ortak marifeti olarak kabul ediyoruz. Fotoğrafın geniş perspektifinde Türkiye ve Kıbrıs’ın her iki yanındaki çözüm karşıtlarının bölünmüşlüğün devamından yana ortak hareket ettiği bir zamanda, barışı savunanların atacağı cesur adımlar, umutsuzluk propagandası yapanların yalanını açığa çıkaracaktır.

Her iki toplumun emperyal devletlerin çıkarları uğruna çatışmalara sürüklenmesinin, acılar yaşamasının, kayıplar vermesinin ve yurdunun bölünmesine vesile olmasının başlıca nedeni olan paramiliter örgütlerin zihniyetinin bir uzantısı olan kişi ve kurumların çözüm ve barış sürecini dinamitleyici, ötekileştirici söz ve eylemlerine karşı inadına barışı savunacağız.

Bu anlamda KTÖS olarak, çözüm için oluşan olumlu havaya karşı tutumu nedeniyle Sn. Ertuğruloğlu’nu ve barışı savunanlara karşı nefret söylemi geliştiren Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği’ni protesto ediyoruz.”