Tuğçe Ülkü Aydın

Kamuda 2017 mali yılına yönelik protokol görüşmelerine başlandı. İlk toplantı, bugün Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş başkanlığında, sendikaların katılımıyla gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı toplantı salonunda saat 10.00’da gerçekleştirilen toplantıya, yasa gereği kamuda yetkili sendikalar, Öğretmenler Yasası uyarınca eğitimde ve Kamu Sağlık Çalışanları Yasası uyarınca sağlıkta yetkili toplam 7 sendikanın başkan ve temsilcileri katıldı.

Toplantıda, Kamu-Sen, KTAMS, Kamu-İş, KTÖS, KTOEÖS, Tıp-İş, Hemşireler ve Ebeler Sendikası başkan ve temsilcilerin yanında, Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu da hazır bulundu.

BAYBORA: “ ÇALIŞMA HAYATININ İYİLEŞTİRİLMESİ, KAYIPLARIN KARŞILANMASI İÇİN İYİ NİYETLİ ADIMLAR ÖNEMLİ”

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası’nı  (KTÖS) temsilen konuşan Mustafa Baybora da, çalışma hayatının iyileştirilmesi, kayıpların karşılanması amacıyla iyi niyetle atılacak adımların önemine değindi.

Asgari ücretin “yoksulluk sınırına” yaklaştığını, vergi sistemi ve asgari ücrette acil düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Baybora, “göç yasasının” kaldırılarak, üretime dayalı bir ekonomiye geçilmesinin talepleri arasında bulunduğunu belirtti.

Eğitimdeki sorunlara da değinen Baybora, eğitimdeki sorunlar için teknik kurul ve kendilerinin muhatap alınması gerektiğini, yine eğitimdeki denetimlerin de kendilerinin mensubu olduğu denetmenler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

İlahiyat Koleji konusunun da bir an önce çözümlenmesi gerektiğini ifade eden  Baybora, İlahiyat Koleji denilenin, İmam Hatip Lisesi olduğunu, kolej söyleminin sadece bir kılıf olduğunu savundu.

“Bu toplumun dönüştürülmesi için bir kılıf, toplumun önündeki en önemli sorunlardan biri” diyen Baybora, bunun bir an önce düzenlenmesini istedi.

Baybora, din derslerinin de okullarda ihtiyaca göre verilmesi gerektiğini belirterek, bu derslerin seçmeli olması gerektiğini vurguladı.