Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), su konusunda “kar amaçlı özel şirketlerin tasarrufunda olacak herhangi uygulamaya” karşı olduklarını belirtti.

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Su kaynaklarının devletin mülkiyetinde,  suyu dağıtım hakkının ise yerel yönetimlerin mülkiyetinde olması gerektiğini yeniden ifade ederiz. Suya erişim hakkının yaşam için olduğunu hatırlatır, ‘kar’ amaçlı özel şirketlerin tasarrufunda olacak hiçbir uygulamayı kabul etmeyeceğimizi, her türlü direnişi göstereceğimizi bir kez daha belirtiriz” denildi.

Maviş, “su kaynaklarının, su kuyularının, drenaj hattının, yağmur sularının, atık su kullanımının, barajların ve göletlerin denetimi ile toprağın mülkiyetinin özel şirketler aracılığı ile Türkiye’ye devredilmesinin, Kıbrıs Türk Toplumu için daha fazla bağımlılık, entegrasyon ve asimilasyon anlamına geldiğini” savundu.

“Hükümet ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisinin liderliğinde bulunan isimlerden bazılarının, koltukta kalma uğruna halkın su hakkını pazarlamak için uğraştığını” iddia eden Maviş, konu hakkında referanduma gidilmesi önerisi ile ilgili ise, ancak “iki toplumlu bir referanduma” onay verebileceklerini söyledi.