Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) “insan sağlığını tehdit eden, iş hayatını zarara sokan, önemli ulaşım yollarını sular altında bırakan ve ülke itibarını yerle bir eden sel felaketlerinin önlenmesi için tüm birimlerin seferber edilmesi ve bu sorunun tarihe gömülmesi gerekirken, sonuç alıcı hiçbir şey yapılmadığını” savundu.

Vatandaşlara her yağmur yağdığında  bu felaketi yaşatanların hesap vermesi ve sorumluların cezalandırılması gerektiğini ileri süren Oda, sorunun çözümü için tüm kurumları bir kez daha vakit kaybedilmeden sonuç alıcı adımlar atmaya davet etti.

Yazılı açıklamasında “Özellikle Taşkınköy-Organize Sanayi Bölgesi konusunda yıllardır ısrarlı ve yazılı girişimlerimize rağmen ve bütçesinin hazır olduğu belirtilen Doktoroğlu-Alpet üzerindeki drenaj boru projesine halen daha başlanılmaması bu topluma yapılan büyük bir saygısızlık ve görev ihmalidir” diyen Sanayi Odası Yönetim Kurulu, hiç bir kurum ve kuruluşun bunu yapma yetkisi ve lüksü bulunmadığını belirtti.

KTSO ısrarlı çağrılara rağmen her geçen sene “ilgili kurumların ilgisizliğinden” dolayı Lefkoşa’nın özellikle Sanayi Bölgesi ve Taşkınköy drenaj alt yapısının daha da kötüleşmekte, sel baskını ve verdiği zararların daha da büyümekte olduğunu iddia etti.

Her baskından sonra oluşturulan “kriz masası”, “komite” ve benzeri oluşumların geçici önlemler almak dışında hiçbir somut çalışma yapmadığını savunan Sanayi Odası oluşturulan komite ve çalışma gruplarının selin yaşandığı aylardan sonra kuraklık yaşanması veya yağışların azalmasıyla toplanmadıklarını ve bir sonraki sel baskınına kadar da hiçbir şeyin yapılmadığını ileri sürdü.

Açıklamada,  “Bu kapsamda devletin görevi geçici önlemlerle göstermelik çalışmalar yapmak değil, katılımcılık esasıyla ve ısrarlı bir şekilde bu sorunu çözecek mekanizmaları işletmektir. Sele karşı önlemlerin sel oluşmadan önce alınması gerektiği hiçbir zaman unutulmamalıdır” denildi.