Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, “Dünya Böbrek Günü” dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Birlik, bu çerçevede 10 Mart Perşembe günü saat 09.30’dan itibaren KTTB merkez binasında “Böbrek Hastalıkları ve Organ Bağışı” etkinliklerini başlatacak.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Dr. Düriye Deren Oygar, Londra UCL Üniversite Hastanesi ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Nefroloji bölümlerinin böbrek hastalıklarıyla ile ilgili çeşitli çalışmalar yaptığını ve bu çalışmaları uluslararası dergilerde yayınladığını kaydetti.

Oygar, bu çalışmalara bakıldığında ülkedeki böbrek hastalıklarının ortalamadan daha yüksek olduğu ve ailevi böbrek hastalıklarının da bulunduğunun saptandığını belirtti.

Bu durumda böbrek hastalıkları ile ilgili koruyucu sağlık hizmetleri ve farkındalığı artırmanın çok önemli olduğuna işaret eden Oygar, ülkede böbrek hastalıkları için Lefkoşa, Mağusa ve Girne devlet hastanelerinde diyaliz servisi hizmeti verildiğini, ancak yeni diyaliz makinelerine ve daha çok eğitimli personele acilen ihtiyaç duyduğunu kaydetti.

Geçen yıl KKTC’de ilk organ nakli ameliyatlarının başladığını ifade eden Oygar, “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ilk böbrek nakli ameliyatlarının yapılmış olması ülkemizdeki sağlık kuruluşları ve sağlık bakanlığı açısından gurur vericidir” dedi.

Oygar, bugün böbrek hastalıkları konusunda hastaların daha umutlu ve daha güven içinde olduğuna işaret ederek, “Yakın zamanda kadavra nakillerinin de başlatılmasıyla birlikte organ bekleyen pek çok hastanın umutları gerçeğe dönüşecektir. Hedefimiz; çağdaş ülkelerde olduğu gibi daha çok kadavra nakilleri artırmaktır” ifadelerini kullandı. 

DR. ZERRİN AKALIN ANILACAK

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, “Dünya Böbrek Günü” nedeniyle yapacağı etkinliklerde Dr. Zerrin Akalın’ı anacağını da belirtti.

Tabipler Birliği, ülkede böbrek hastalarıyla ile ilgili sürdürülen çalışmalarda hastalığın önlenebilmesi için halkın bilgilendirilmesinin önemli olmasının yanında böbrek nakli ameliyatlarıyla birlikte organ bağışı konusunda da toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti ve “Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği bugüne kadar olduğu gibi üzerine düşen görevleri yerine getirmek için çalışmalarına devam edecektir” dedi.