Kıbrıs Türk Tabibler Birliği (KTTB) yarın “Tarım İlaçları (Pestisitler) ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların Sağlık Üzerine Etkileri” konulu konferans düzenliyor.

Birlik binasında saat 16.00’da başlayacak konferansta, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Işıl Ergin, Tarım Dairesi eski Müdürü Emine Solyalı ve Devlet Laboratuvarı Dairesi’nden kimyager Tarık Haydar konuşmacı olacak.

KTTB As Başkanı Dr. Sonuç Büyük, konferansla ilgili açıklamasında, insan ve çevre sağlığı yönünde etkileri olabilecek genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) üzerinde çalışmalar yapılıp bu ürünlerin belirlenmesi ve etiketlere girmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Avrupa ülkelerinde genetiği değiştirilmiş organizmalar ile ilgili maddeler yasalara girdiği ve ürünlerin üzerindeki etiketlerde yer aldığı belirtilen açıklamada, oysa Kuzey Kıbrıs’ta konuyla ilgili herhangi bir yasa çalışması yapılmadığına dikkat çekildi.

Dünya Sağlık Ögütü’nün verilerine göre, 200’den fazla hastalığın gıdalarla geçebildiği, her yıl her 10 kişiden birinin gıdalardan etkilendiği, 600 milyon kişinin hasta olduğu ve 420 bin kişinin ise hayatını kaybettiği bilgilerine de yer verilen açıklamada, 5 yaş altındaki çocukların yüzde 40’ının gıdalardan etkilendiği ve her yıl 125 bin çocuğun bu yüzden hayatını kaybettiği belirtildi.