Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Toprak Ürünleri Kurumu’nun (TÜK) kurtarılması gerekçesiyle çok sayıda gıda ürününün ithaline % 3 oranında fon konulmasına ilişkin önceki Bakanlar Kurulu kararlarının, yeni bir Bakanlar Kurulu kararı ile iptal edilmesini olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini bildirdi.

KTTO tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Anayasa’ya aykırılığı bir yana, piyasaya getirdiği anomali ve pahalılık nedeniyle hiç alınmaması gereken fon kararının, Odamızın Anayasa Mahkemesi ve Yüksek İdare Mahkemesi’nde açmış olduğu iptal davaları sonrasında yine Bakanlar Kurulu tarafından geri çekilmesini olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Ekonominin bütününe olumsuz etki yapan bu uygulama ülke gündemini gereksiz yere işgal etmiş, ekonomik paydaşlar arasında gerginlikler yaşanmış; iş insanları ve tüketiciler mağdur olmuştur. Gerek yasallığı gerekse ekonomik haklılığı tartışmalı olan bu kararın uygulamada olduğu süre zarfında bu fonu ödeyen iş insanlarının kayıplarının sorumluluğu hükümettedir.

Gelinen aşama, “ekonomik kararlar ekonominin paydaşlarının katkılarıyla birlikte alınmalıdır” vurgusunu ısrarla yapan Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın haklılığını yeniden göstermiştir.

Yapılan hataların tekrarlanmaması için hükümetin ekonomideki önceliğinin Yapısal Dönüşüm Programı’ndaki hedefleri tutturmak olması gerektiğinin altını çizeriz. Ekonominin bütününe zarar veren ve programın ruhuyla uyuşmayan böylesi girişimlerin yeniden gündeme gelmemesi gerektiğini önemle vurgularız.

Bu vesileyle Odamızın, başta hükümet olmak üzere, ülkedeki bütün ekonomik paydaşlarla işbirliği ve yapıcı bir diyalog içinde olma kararlılığımızı hatırlatır, ortak geleceğimiz için hiçbir sorumluluktan kaçmayacağımızı kamuoyunun bilgisine getiririz.”