Bu çerçevede AB üyesi ülkelerin Daimi Temsilcilik üst düzey diplomatları,  AB Komisyonu Tarım Genel Müdürlüğü, AB Komisyonu Bölgesel Politika’dan sorumlu Komiseri Corina Cretu’nun kabine üyeleri ve Genel Müdürlüğü yetkililerinin yanısıra  ABD’nin AB neznindeki Daimi Temsilciliği’ndeki diplomatlar ve AP milletvekilleri ile biraraya gelerek başta hellim konusu, Yeşil Hat Tüzüğü’nün iyleştirilmesi ve Kıbrıs’taki görüşme süreci olmak üzere çeşitli konularda görüşmeler yaptı.

Hellim ortak ürünümüz

Toros, temaslarında, Hellim'in AB nezdinde coğrafi tescil başvurusunun, tescilin Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik çıkarlarını da dikkate alacak ve Kıbrıs Türk üreticilerini kapsayacak şekilde yapılması gerektiğinin elzem olduğunu vurguladı. AB'nin Kıbrıs'taki siyasi gerçekler dikkate alınarak çözüm üretebilmesi için gerekli  yasal enstrümanlara sahip olduğunu, Kıbrıs Türk iş dünyası ve toplumunun beklentisinin de bu yönde olduğunu ifade etti. Bunun, Kıbrıs'ta oluşturulması gereken ekonomik işbirliği ve güven ortamına da katkı sağlayacağını belirten Toros, tüm Kıbrıslıların ortak ürünü olan hellimin bir kavga değil uzlaşı vesilesi olması gerektiğinin görüşme yaptığı tüm muhataplarınca kabul gördüğünün de altını çizdi. KTTO Başkanı, böylesi bir gelişmenin Kıbrıs’taki güven ortamına katkı sağlamasının yanısıra Kıbrıslı Türk üreticilerin AB standartlarına ulaşması için de ciddi bir motivasyon sağlayacağına dikkat çekti.

Kıbrıs’ta görüşmelerin başlaması

Temaslarında, Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri de değerlendiren Toros, toprak ve mülkiyet konularında olduğu gibi sözde münhasır ekonomik bölgenin de ihtilaflı olduğunu, çözüm sürecinin Kıbrıs sorunundan kaynaklanan bu gibi ihtilaflı konulara kurban edilmemesi gerektiğini dile getirdi. AB'nin, Kıbrıs Rum tarafını müzakere masasına dönmesi yönünde ikna etmesi gerektiğini vurguladı. Temaslarında ayrıca, muhataplarına KTTO'nun çözüm vizyonu ile ilgili bilgiler de veren Toros, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) ile ortak projelerin hayata geçmesi için destek talep ederek, ekonomik işbirliğinin süreçteki önemine vurgu yaptı ve ekonomik işbirliği ile oluşturulacak güven ortamı sayesinde, olası siyasi krizlerin çok daha kolay aşılabileceğinin altını çizdi. Toros “Kıbrıslı Türklerin de haklarının korunacağı adil ve sürdürülebilir bir uzlaşı için çabalarımızı sürdürmek zorundayız. Bu yolda pes etme lüksümüz yok!” dedi.

Ziyareti vesilesiyle, Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) Brüksel Temsilciliği açılış resepsiyonuna da katılan Toros, TÜRKONFED yetkilileriyle ne gibi ortak çalışmalarda bulunabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu

Yeşil Hat Tüzüğü’ndeki sorunlar aşılmalı

Görüşmeleri sırasında Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yapılan ticaretin bilinen kısıtlamalardan dolayı çok sınırlı kaldığını anlatan Toros, Kıbrıs Türk iş dünyasının AB’ye uyum sürecine katkı sağlayabilmesi için Tüzüğün kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurguladı. “Ticari araçlarımızın Güney’e geçişinin hala daha mümkün olamaması kabul edilebilir değildir” diyen Toros, ayrıca işlenmiş gıda ürünlerinin geçişini sağlayacak bir düzenleme yapılmamış olmasını da muhattapları nezdinde eleştirdi.

Kıbrıs Türk Masası’nın çalışmaları olumsuz etkilenmemeli

Yeni oluşturulan AB Komisyonu’nun yapısındaki değişiklikler sonrasında Kıbrıs Türk Masası’nın Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü altına aktarılmasıyla ilgili görüşmeler de yapan Toros, bu konuda Kıbrıs Türk toplumunda oluşan kaygıları muhataplarıyla paylaştı. Toros, görüştüğü yetkililerin bu değişikliğin Komisyonun Kıbrıs Türk toplumu ile varolan doğrudan ilişkileri etkilemeyeceğini kendisine aktardıklarını belirtirken, KTTO olarak bunun takipçisi olacaklarını görüştüğü yetkililere aktardı. KTTO Başkanı, “Kıbrıs Türk toplumunu çözüme ve AB üyeliğine hazırlayacak çalışmaların gerekli enstrümanlarla desteklenip devam ettirileceği yönünde bilgiler verdiler. Biz de her aşamada bunu takip edeceğimizi kendilerine aktardık” dedi. KTTO Başkanı Fikri Toros’a temasları süresince KTTO Brüksel Temsilcisi Lale Şener eşlik etti.