Kıbrıs Türk Ticaret Odası, (KTTO) KKTC ile Türkiye arasında 27 Mayıs’ta imzalanan Yapısal Dönüşüm Programı’nın uygulamasında gecikmeler yaşandığını ve haziran ayı içinde gerçekleşmesi hedeflenen 4 eylemin hayata geçirilmediğini savundu.

Oda’dan yapılan açıklamada, Yapısal Dönüşüm Programı’nın, Kıbrıs Türk ekonomisinin ihtiyaç duyduğu rekabet gücünün artırılmasına yönelik önemli adımları içerdiği vurgulanarak,  program takviminin daha ilk ayında aksamalar olduğuna dikkat çekildi.

Açıklamada, programda temmuz ayına yönelik bir hedef bulunmadığı, ağustos ayı içinse 3 hedef konulduğu hatırlatıldı.

Haziran ayında gerçekleşmeyen dört eyleme değinilerek; Muhasebe Denetim ve Meslek Yasası’nın çıkartılmadığı,  Burs Tüzüğü’ndeki değişiklikleri içeren çalışmanın başlatıldığı ancak tamamlanmadığı,  İstihdam Strateji ve Eylem Planı’nın yürürlüğe konmadığı,  Mesleki Yeterlilik Yasası’nın çıkartılmadığı kaydedildi.

KTTO açıklamasında,  Başbakan Hüseyin Özgürgün ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş’ın son günlerdeki demeçlerinde 2016-2018 Yapısal Dönüşüm Programı’nın uygulanmasının önemine sıklıkla atıfta bulunmaları olumlu bulunurken, uygulama performansının haziran ayı hedefleriyle örtüşmediği vurgulandı.

“Protokolün imzalamasında yaşanan gecikmeler, yıllardır süregelen ve kronikleşen yapısal sorunlara ilişkin reform ve bunları destekleyen politikaların zamanında atılmaması için bir bahane olmamalıdır” denilen açıklamada, özellikle eğitim alanı ile ilgili düzenlemelerin yeni ders yılı başlamadan tamamlanması ve yeni ders yılındaki uygulamaların bu düzenlemeye uygun yapılması gerektiği hatırlatıldı.

Açıklamada,  Oda’nın programın uygulanmasını izleme konusundaki çalışmalarını sürdüreceği ve bu konuda hükümet yetkilileriyle sürekli bir temas ve işbirliği içinde olacağı belirtildi.