Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın (KTTO) 53. Olağan Genel Kurul Toplantısı bugün yapılıyor. Genel Kurul Toplantısında  Oda Meclisi üye seçimi gerçekleştirilecek.

DENKTAŞ  : “PROTOKOLÜ HÜKÜMET DE BİLMİYOR”

Demokrat Parti Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş da, ekonomik protokol çalışmalarıyla ilgili hükümete eleştirilerde bulundu.

Denktaş,  sürdürülen ekonomik protokol görüşmeleri içeriğinden kimsenin bilgisi olmadığını belirterek şunları ifade etti:

“Ekonomik protokol geciktirilemeden hemen uygulansın deniyor.  Hükümet de Ekonomi Bakanı da bilmiyor.  Bilmediğiniz birşeyi nasıl uygulamaya koyacaksınız. . Bu tamam bir yaklaşım değil.”

Denktaş, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın müzakereleri iyi niyetle sürdürdüğünü  ancak Rum tarafının aynı niyeti göstermediğini kaydetti.

Denktaş, deregasyonların kısıtlanmasını eleştirerek,  Kıbrıs Türk tarafının  AB müktesebatını yeniden müzakere etmesi ve yeniden düzenlenmesi ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Denktaş, yaşayabilir  bir çözüm isteniyorsa sivil toplum örgütlerinin gerçek taleplerini ortaya koymaları zamanı geldiğini ifade etti.

1459597317.jpg

ÖZYİĞİT: “EN CAN ALICI SORUN KIBRIS SORUNU”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit de en can alıcı sorunun Kıbrıs sorunu olduğunu belirterek, müzakerelerde Cumhurbaşkanı Akıncı’ya  güven ve desteğini yineledi.

Özyiğit,  Kıbrıs Türk halkı açısından 2016 yılında çözüm ve uluslararası hukukun  parçası olmanın son derece önemli olduğunu kaydederek, “1974’te kurulan düzenin taşımacılıkla ayakta durması ve palyatif önlemlerle  götürülmeye çalışılmasının artık çöktüğünü” iddia etti.

Özyiğit,  ekonomik protokolün halktan gizlendiğini ileri sürerek, hükümet ortaklarına da eleştirilerde bulundu.

Özyiğit,  DPÖ’yü lağvetmekle devlete sahip çıkılmayacağını belirterek, kritik bir süreçten geçilirken  hep birlikte hareket edilmesinin gerektiğini ifade etti.

1459597293.jpg

YAVUZ: “ZENGİN BİR KKTC HEDEFLİYORUZ”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi Faik Yavuz da, yatırımcısı insan gücü ve ekonomisiyle vatandaşı zengin, ülkesi zengin bir KKTC hedeflediklerini vurguladı.

Yavuz ülkelerin zenginliğinin de  güçlü özel sektör ve uluslararası standartlardan geçtiğini ifade etti.

1459597283.jpg

ATUN: “OPTİMUM BÜYÜMEYE İHTİYAÇ VAR”

Ekonomi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sunat Atun da,  gelişmekte olan KKTC ekonomisinin optimum büyümeye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

Bakan Atun,  KOBİ gelişimi ve  finansmana erişim  konusunda önemli adımlar atıldığını belirterek,  Türkiye destekli projelerle girişimciliği teşvik edeceklerini  söyledi.

KOBİ gelişiminin  KKTC’nin kurumsal politikası haline geldiğini kaydeden Atun,  istihdam üzerindeki vergilerin yüksek olduğunu bu yüksek vergilerle Rum tarafı ile rekabetin güç olduğunu kaydetti.

Enerjinin sürdürülebilir  ve ucuz olmadığının altını çizen Atun,  bu ortamda ekonominin elverişli ilerlemesinin ve yatırım yapılmasının son derece zor olduğunu belirtti.

1459597271.jpg

TOROS: “BÜROKRASİ AZALTILMALI”

KTTO Başkanı Fikri Toros da, Oda’nın Kıbrıs Türk halkının  ekonomik varoluş mücadelesinde en önemli öğe olarak toplum çıkarlarına hizmet  etmeyi amaçladığını kaydetti.

Toros,  rekabet edilebilirliği artırmak için gelişmede finansmana erişimin sağlanması ile bürokrasinin azaltılmasının,  yatırımı teşvik eden bir ortam yaratılmasının ve refahın üretime dönüştürüleceği özel sektör odaklı bir ekonomi oluşturulmasının hayati önem taşıdığını dile getirdi.

Toros, Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın, Kıbrıs Türk ve Rum toplumları tarafından oluşturulacak, siyasi eşitliğe dayanan, her iki toplumun kendi bölgelerinde sarih nüfus üstünlüğü ve mülkiyet sahibi olacağı iki kesimli, Avrupa Birliği ve uluslararası hukukla uyumlu, karşılıklı kabul edilebilir ve sürdürülebilir kapsamlı bir çözümü desteklemekte olduğunu belirtti.

Toros, çözüm öncesinde ekonominin Avrupa Birliği müktesebatına hazırlanması sürecinde uyum yasalarının Meclis’ten geçmesi ve bunların uygulanmasının en çok önem verdikleri konulardan biri olduğunu söyledi.

Toros konuşmasında yapılması gerektiğini düşündüğü politikaları da maddeler halinde sıraladı.

1459597260.jpg