Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO), Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’ndan, Genel Sağlık Sigortası’nın hayata geçirilmesi, Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’ndaki tadilâtların bir an önce tamamlanması, Hasta Hakları Yasasının çıkarılması, Özel Hastaneler Yasası’nın bir an önce tam olarak uygulanması, sağlıkta tam otomasyona geçilmesini talep etti.

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası’nın talepleri, Oda Yönetim Kurulu adına Başkan Dr. Cemal Mert imzasıyla Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu’na iletilen yazıda aktarıldı.

Basına da açıklanan yazıda, “kırk yılı aşkın bir süredir, hak edilen çağdaş sağlık sistemine ulaşılamamış olunmasının, bilgi değil, siyasî irade eksikliğinden kaynaklandığı” savunularak, Bakandan, “sağlıkta reform yapmaya dair siyasi iradesi olduğu” sözünü vermesi istendi.

Sağlık sistemindeki sorunların yıllardır mahkeme koridorlarına taşınmasından rahatsız olduklarını ifade eden Mert, buna son verecek olanın siyasi iradenin icraatları olacağını kaydetti.

Sağlık sisteminin, çağdaş ülkelerde olduğu gibi, bütçede, en az % 10 - 12 düzeyinde bir kaynak ayrılmasıyla, halkı ve çalışanları memnun edebilecek düzeye çıkarılabileceğini belirten Mert, “sağlıkta finansmanı öngörmeyen hiçbir sistem sürdürülebilir olamayacağını, bu nedenle, sağlığın ve eğitimin öncelikli konular olarak ele alınıp bütçedeki paylarının artırılması gerektiğini” ifade etti.

KTTO Başkanı Mert, Sucuoğlu’na yönelik yazısında şu ifadeleri dile getirdi:

“Sağlığın finansmanında, ülkemiz koşullarında, devlet bütçesi kaynakları ve yeni oluşturulacak Genel Sağlık Sigortası kaynaklarının birlikte kullanılacağı düşüncesi, neredeyse çeyrek asırdır tüm paydaşlarca savunulmaktadır; ve üzerinde tüm paydaşların fikir birliği mevcuttur. Önümüzdeki kısa vadede bunun gerçekleştirilmesi en önemli talebimizdir.

Sağlık reformu konusunda, son yıllarda yapılan yasa çalışmalarına sahip çıktığınızı açıklamış olmanız, bizleri memnun etmektedir.

Kamu Sağlık Çalışanları Yasası’ndaki tadilâtların bir an önce tamamlanması, Hasta Hakları Yasasının çıkarılması, Özel Hastaneler Yasası’nın bir an önce tam olarak uygulanması, sağlıkta tam otomasyona geçilmesi de acil taleplerimiz arasındadır.

Ülkemizdeki tıp, eczacılık, veterinerlik ve tüm diğer sağlık bilimleri eğitimlerinin zapturapt altına alınması da aciliyet arz eden bir konudur. İnsan sağlığının ve sağlık eğitiminin şaka kaldırır bir yanı yoktur.”

Sürekli Tıp Eğitimi Kredilendirme Tüzüğü’ne de değinen Mert,  KTTB Yasasında yaptıkları yeni düzenleme taslağının, Meclis komitesinde uzun zamandır ki beklediğini belirtti. Mert, Bakandan yasa değişikliğinin Meclis’teki takipçisi olmasını talep etti.

Tıpta Sürekli Eğitim (CME/TSE) konusunun önemine de değinen Mert, eğitim çalışmaları düzenlemeye hazır olduklarını kaydetti.

Sağlıktaki sorunların çözülememesinin hem toplum sağlığını hem de sağlık çalışanlarını olumsuz etkilediğini belirten Mert, Bakanlıkta ivedi olarak ve tüm paydaşların katılımıyla, teknik komitelerin kurulmasını, büyük oranda hazır olan birçok yasanın, tamamlanarak Meclise gönderilmesini talep etti.

KTTO Başkanı Mert, yasa çalışmaları arasında kaybolmadan, gerek kamuda gerek özel sektörde ivedi çözüm bekleyen ve hem hastaların sağlık sistemine ulaşımını sağlayacak, hem de sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu yükseltecek düzenlemelerin hızla yaşama geçirilmesini istediklerini kaydetti.