Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), kamuoyunda güvenlik yasaları olarak bilinen ve Bakanlar Kurulu'ndan Meclis’e sevk edilen 7 yasa tasarısı ile ilgili olarak değerlendirmede bulundu.

KTTO, hükümet tarafından KKTC Meclisi’ne sevk edilen güvenlik ile ilgili yasa tasarılarının, günlük politikaya alet edilmeden tartışılmasını, çağdaş ülke örnekleri de dikkate alınarak değerlendirilmesini ve en erken zamanda yasallaştırılmasını desteklediklerini belirtti.

KTTO’dan yapılan açıklamada, söz konusu 7 yasa tasarısının kamuoyu tarafından daha fazla ilgi görmesi ve daha fazla tartışılması gerektiği belirtildi.

KTTO, ülkede güvenlikle ilgili yasal altyapıdaki sıkıntıların ve adalet sistemindeki olumsuzlukların, alternatif suç yapılanmalarının oluşumuna fırsat vermekte olduğunu ve suçla mücadeleyi aksattığını savundu.

Küresel ölçekte meydana gelen terör saldırıları ve artan risklerin, bu alandaki yasal ve pratik önlemleri yoğunlaştırmayı gerekli kıldığı kaydedilen açıklamada, tüm insanların güvenli, adil ve mümkün olduğunca suçtan arınmış bir dünyada yaşama hakkı olduğu prensibinden yola çıkarak, suçla mücadele eden kurumların bu konuda etkin ve sonuç alıcı bir faaliyet sürdürebilmeleri için gerekli yasal altyapının tamamlanması gerektiği ifade edildi.

“YASA TASARILARI AB NORMLARIYLA UYUMLU OLMALI”

KTTO, açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Elbette ki ülkemizin yasama organında ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenecek her türlü yasa tasarısının Kıbrıs Türk toplumunun demokratik yapısına, insan hak ve özgürlüklerine bağlılıkla şekillendirilmesi; vatandaşların ilgili kurumlar nezdinde hak arama hakkını koruması esastır ve vazgeçilmez ilkelerimiz olmalıdır”

İlgili tasarıların, güvenlik ihtiyacından ve insan hak ve özgürlüklerinden taviz vermeden; tam tersine insanları suç örgütleri ile terör saldırılarından koruyacak şekilde, Avrupa Birliği normlarıyla uyumlu olarak hazırlanması ve yasallaştırılması gerektiğini vurgulayan KTTO, bunun en doğru hareket olacağını kaydetti.