Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), başta Yüksek Mahkeme Başkanı olmak üzere, Adli yıl açılışında konuşan hukuk insanlarının yaptığı uyarıların hükümet tarafından acilen bir eylem planına dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

KTTO yaptığı açıklamada, 2016-2017 Adli Yıl açılışı nedeniyle yeniden gündeme gelen KKTC’deki hukuk sistemindeki sıkıntıların ülkedeki asayişe, adalet algısına ve ekonominin sağlıklı işleyişine yaptığı olumsuz etkisini yıllardır dile getirdiklerini ve çözüm önerileri sunduklarını ama maalesef bir iyileşme gözlemlemediklerini belirtti.

“Alacak-verecek ilişkilerini düzenleyen mekanizmaların ihtiyaç duyulan çözümleri üretememesi veya bu süreçleri uzun ve zahmetli zaman dilimlerine yayması bir yandan ekonominin işleyişine zarar vermekte, diğer yandan yasal olmayan uygulamaların bu boşlukları doldurmasına sebep olmaktadır” diyen KTTO, icra-iflas süreçlerinin etkin çalışmamasının da yıllardır ekonomik ve sosyal yaralar açtığını söyledi.

Alanlarında uzmanlaşmış, ticari anlaşmazlıklara hızlı ve etkili çözüm üreten hukuki kurumların eksikliğinin işini düzgün ve yasaların işaret ettiği şekilde sürdüren iş insanlarını mağdur ettiğini, iş yapmayı zorlaştırdığını ve yatırımcıyı uzaklaştırdığını ifade eden KTTO, hukuk sisteminin, iyi uygulamaları teşvik edip, yanlışlıkları cezalandırarak ekonominin sağlıklı çalışmasına imkan vermesi gerekirken, sistemin iyi işlememesinin bunun tam tersine yol açtığını söyledi.

KTTO, “Kronik bir yaraya dönüşen bu sorunları çözmek için gelmiş geçmiş hükümetlerin ciddi adımlar attığını maalsef hatırlamıyoruz. Yapısal Dönüşüm Programı’nda da dile getirildiği gibi yargının kurumsal ve fiziki kapasitesinin geliştirilmesi, ihtisas mahkemelerinin kurulması için ne gibi hazırlıklar yapıldığı da bilgimizde değildir” dedi.