Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), hükümetin 109 ürünün ithaline yeni vergi koymasını eleştirerek, yeni fonun sadece ham madde özellikli ürünler için değil, tüm ürünler için kaldırılması gerektiğini savundu.

KTTO, Başbakan’ın, yeni getirilen vergilerden bazıları için indirime gidilebileceğini söylemesine ilişkin yaptığı açıklamada, “tek bir kaleme bile getirilen fon ülkede pahalılık yaratırken bunu önce 109 kalem için getirip sonra bazı kalemlerde indirime gitmek bir algı operasyonudur” değerlendirmesinde bulundu.

Hükümeti, “enerjisini ülkeyi ucuzlatmak için kullanmamakla” suçlayan KTTO, turizm, yüksek öğrenim ve ticaret odaklı bir ada ekonomisinde lokomotif sektörleri destekleyen tarımsal ürünlerin ithalatına getirilen fonların “kendi ayağımıza kurşun sıkmak” olduğunu savundu.

Açıklamada, “Belli kesimlerin desteğini almak düşüncesiyle yapılan popülist açıklamalar hükümetin konuyu ekonomi ve tüketici odaklı olarak tartışmaktan ısrarla kaçındığının bir göstergesidir” denildi.

“TÜM TÜKETİCİLERİ İLGİLENDİRİYOR”

Hükümetin bu konudaki kararının yanlış olduğu ileri sürülen açıklamada, kararın sadece belli kesimleri değil, tüm KKTC yurttaşlarını, ülkede yaşayan onbinlerce öğrenciyi ve turisti de kapsayacak şekilde tüketicilerin tamamını etkilediği belirtildi. Açıklamada, “Hükümet büyük resmi görmek yerine popülizm yapıyor, rakamlar ve ekonomik prensiplere dayalı önerilerde bulunan Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile diyalogtan kaçıyor” denildi.

Açıklamada, yeni vergilerin tamamının geri çekilmesi ve tarım sektörünün yapılanması başta olmak üzere ülkenin geleceğini ilgilendiren Yapısal Dönüşüm Programı’nın uygulaması konusunda KTTO’nun önerdiği destek elinin tutulmasını istedi.