İş yerlerinde denetimin kamu görevlileri tarafından yapılması gerektiğini ifade eden Ticaret Odası, Asgari Ücretin de, çalışan kesimin asgari yaşam parametreleri yanında ekonomik temellere dayalı olarak tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, bugün yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, çalışma hayatı ile ilgili ortaya koyduğu hedefleri değerlendirdi.

İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar’ın açıklamalarında, İş Yasası’nda yapılacak değişiklikler ile toplam çalışma saatine “üst kriterler” getirileceğinin ifade edildiği belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Oysa ülkemizdeki en önemli temel sorunlardan bir tanesi de kamudaki çalışma saatlerinin düzensizliği ve özel sektör çalışma saatleri ile uyumsuzluğudur.

Hükümet, öncelikle kamudaki çalışma saatlerini özel sektör çalışmaları ile uyumlu olacak ve özel sektördeki verimliği artıracak şekilde düzenlemeyi gündemine almalıdır. Çalışma saatlerinde esas öncelik kamu çalışma saatlerinin düzenlenmesi olmalıdır.”

Açıklamada, Çalışma Bakanı’nın açıklamalarından; “İş yeri denetimleri konusundaki yetersizlikleri ortadan kaldırmak için sivil inisiyatiflerden yararlanmayı planladıklarının da anlaşıldığı” savunularak, mevcut kuralların uygulanıp uygulanmadığını denetlemenin kamu görevinin esasını oluşturduğu kaydedildi.

Devletin denetim görevini çeşitli sebeplerden dolayı etkin bir şekilde yerine getirememesinin, yurttaşları mağdur ederken işyerlerini de haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığı ifade edilen açıklamada, “Devlet, denetleme görevini devredemez, devretmemelidir. Mevcut kuralların denetimini kamu görevi dışından kişi veya kurumlara devretmek, yurttaşları birbirine düşürmek sonucunu doğurmak tehlikesini taşımaktadır” denildi.

Çalışanların haklarının korunmasının öncelikli olması gerektiği vurgulanan açıklamada, Asgari Ücretler Yasası’nda ise asgari ücret temel alınarak belli değişikler yapılmasının öngörüldüğü ifade edildi ve şu görüşlere yer verildi:

“Asgari ücret, ekonominin bütünü ilgilendiren bir konudur. Asgari ücretin emek piyasası denge ücret düzeyini ve ekonomik verileri dikkate almadan belirlenmesi, işgücü talebini düşürmekte ve işsizliğin artmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle asgari ücret, çalışan kesimin asgari yaşam parametreleri yanında ekonomik temellere dayalı olarak tespit edilmelidir. Yapılacak olan yasal düzenlemelerin bu prensiplere uygun olması, yasanın uygulanabilirliği bakımından büyük önem taşımaktadır.”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, ilgili sivil toplum örgütlerinin politikaların oluşumu ve düzenlemelerin tasarlanması aşamalarında sürece dahil edilerek katkı koymalarının etkili ve uygulanabilir ekonomik ve sosyal sonuçların ortaya çıkmasına da yardımcı olacağına inanç belirtti.