Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Yurtdışı Koordinasyon Ofisi hakkında yazılı açıklama yaparak, KKTC'nin Türkiye ile olan ilişkilerinin “siyasetin üzerinde çok özel bir konumda” olduğunun unutulmamasını istedi.

Tartışmaların, konunun bir krize dönüşme potansiyeline sahip olduğunu gösterdiği kaydedilen açıklamada, “Kıbrıs Türk Ticaret Odası, bir taraftan Türkiye ile olan özel bağlarımıza, diğer taraftan da sosyo-kültürel yapımıza sahip çıkılması ve korunmasına büyük önem vermektedir” denildi.

Gelirlerini takriben yüzde 86 gibi bir oranda sadece cari harcamalara ayıran “verimsiz bir mali yapının”, fiziksel altyapıyı ve ekonomiyi geliştiremediği gibi, sportif ve kültürel değerlerin gerektirdiği etkinlik ve yatırımlara kaynak ayıramadığı dile getirilen açıklamada, “Bu durumda,  toplumsal özü için bile dış yardıma muhtaç hale gelinmiş olmasının da kamuoyu tarafından sorgulanması beklenmektedir” ifadelerine yer verildi.

“KKTC'NİN TÜRKİYE İLE OLAN İLİŞKİLERİNİN SİYASETİN ÜZERİNDE ÇOK ÖZEL BİR KONUMDA OLDUĞU UNUTULMAMALIDIR”

Koordinasyon Ofisi protokolünün Mecliste onaylanması ile devam eden sürecin endişe verici bir hal aldığı dile getirilen açıklama şöyle devam etti:

“Üzülerek ifade ederiz ki ilgili tüm siyasiler konuyu akılcı bir şekilde işleyememiş olmaları sonucu ortaya çıkan durum yanlış mecralara sürüklenme tehlikesine sahiptir.

Türkiye’nin iç siyasetine ilişkin değerlendirmeler, Kıbrıs Türk Toplumunun Türkiye ile olan ilişkilerinin dışında yapılmalı, KKTC'nin Türkiye ile olan ilişkilerinin siyasetin üzerinde çok özel bir konumda olduğu unutulmamalıdır.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, tüm taraflara çağrı yaparak, tepkisellikten arınmış, sağlıklı ve rasyonel bir diyalog süreci içerisine girmeye davet eder.”