Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO), doçentlik sınavı başvuru şartlarında yer alan “yüksek öğrenim kurumlarında tam zamanlı çalışma zorunluluğunun” kaldırılmasını talebinin Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından olumlu karşılandığını açıkladı.

KTTO, KKTC’de görev yapan uzman hekim üyeleri arasında akademik unvanların kazanılması konusundaki “fırsat eşitliğini” bozan söz konusu maddenin en kısa sürede düzenlenip, sonuçlandırılmasını arzuladığını yineledi.

Odadan yapılan açıklamaya göre, KKTC Yükseköğretim Kurumları Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Tüzüğü'nde var olan "Doçentliğe Yükseltilme ve Atanmada Aranan Koşullar" maddesinde yer alan "Doktora, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlilik unvanı kazandıktan sonra, en az iki yıl bir yükseköğretim kurumunda tam zamanlı olmak üzere, ilgili bilim alanında en az 3 yıl çalışmış olma" kuralı bilimsel çalışmalar veya akademik kariyer yapmak isteyen uzman hekimlerin önünde engel oluşturuyor.

Birçok gelişmiş ülkede ve Türkiye’de “Doçentlik Sınavı Başvuru Şartlarında”, yükseköğretim kurumlarında tam zamanlı çalışma zorunluluğu olmadığına işaret edilen açıklamada, buna benzer bir düzenlemenin, fırsat eşitliğinin sağlanması açısından, yapılması gerektiği belirtildi.

YÖDAK tarafından, 27 Temmuz tarihinde KTTO’ya gönderilen yazıda, odanın haklı olduğu ve bu mağduriyetin giderilmesi için gereken çalışma yapılarak, Üniversitelerarası Akademik Koordinasyon Kurulu’nun bilgisine getirileceğinin belirtildiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, “KKTC’de görev yapan uzman hekim üyelerimiz arasında akademik ünvanların kazanılması konusundaki fırsat eşitliğini bozan maddenin en kısa sürede düzenlenip sonuçlandırılmasını dileriz. Kamuda ve serbest çalışan hekimleri yakından ilgilendiren bu konunun takibi için KTTO Yönetim Kurulu Eğitim Sekreterliği koordinasyonunda, ilgili üyelerimizden oluşturulacak bir komite ile konunun takibi için YÖDAK’la iletişim içinde olmayı amaçlıyoruz” denildi.