Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), hükümetin muhaceret affı kararını; hukuka aykırı olmadığı sürece olumlu bulduğunu belirtti.

Oda, ayrıca bunun gerçekten “son af” olabilmesi için önemli olanın; devletin yasaların gereğini zamanında yaparak, bu gibi af gereksinimlerine ihtiyaç duymaması olduğunu kaydetti.

KTTO’dan yapılan yazılı açıklamada, ülkede “Af” niteliği taşıyan her yeni düzenlemenin, yakın geçmişte söz konusu kurallara uyarak yükümlülüklerini yerine getirenleri adeta “cezalandırmak” anlamına geldiğini ve bu haliyle büyük adaletsizliklere yol açtığını kaydetti.

Bu haksızlığı dengeleyebilmek adına yükümlülüklerini zamanında yerine getirmek için borçlanma dahil çok sayıda özveride bulunanlar için bazı yeni imkânlar sağlanması gerektiğini belirten Ticaret Odası, bunu yapan kurumlar ve vatandaşların ödüllendirilip teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı.

Oda, bu “adaletsizliğe” rağmen yeni düzenlemenin işgücü piyasasında ihtiyaç duyulan esnekliği artıracağına, tıkanan işlerin önünü açacağına ve mağdur olan çalışanların mağduriyetlerini gidermelerine imkan vereceğine işaret ederek, şunları kaydetti:

“Dolayısıyla pek çok iş insanı ve çalışan tarafından memnuniyetle karşılanacak hükümler içermektedir. Geniş bir çerçeveden bakıldığında devletin sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini zamanında yerine getirememesinin işletmeleri nerdeyse iflasa sürüklediği ve çok sayıda çalışanın da mağdur olduğu unutulmamalıdır.

Sadece oda üyelerimiz arasında 9-17 Haziran tarihleri arasında yapmış olduğumuz araştırmada, üyelerimizin yaklaşık 14 milyon TL tutarında kamu kurumlarından alacaklı olduğunu tespit etmiştik.

Bu çelişik durum, ülke sorunlarına çözüm üretemeyen yasal düzenlemelerin kısa ömürlü olmaya mahkum olduklarını ve hem işverenler hem de çalışanlar için adaletsizlik ürettiklerini yeniden kanıtlamıştır.”

KTTO, bu kapsamda çalışma ve ikamet için alınan harçlar ve bunla ilgili bürokratik süreçlerin bütünlüklü olarak gözden geçirilmesi gerektiğine vurgu yaparak, yasal düzenlemelerin uzun ömürlü olabilmesi, uygulamaların yerleşip bir gelenek halini alabilmesi ve bu düzenlemelerden doğan yüklerin herkes tarafından eşit olarak paylaşılabilmesi için makul ve gerçekçi olmaları gerektiğini kaydetti.

Oda, sonuç olarak devletin işleyişinden kaynaklanan sebeplerle açılan sosyal ve ekonomik yaraları ivedilikle kapatmak için alınan bu af kararını hukuka aykırı olmadığı sürece olumlu bulduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

“Bu aftan, zorda kalan işletmelerin yanı sıra mağdur olan çok sayıda çalışan ve aileleri de yararlanacaktır. Bunun gerçekten son af olabilmesi için önemli olanın devletin kendi yasalarının gereğini zamanında yaparak, böylesine sistem dışı gereksinimlere ihtiyaç duyulmaması olduğunun altını çizeriz.”