Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) işbirliği ile düzenlenen “3. Girişimcilik Zirvesi”, ekonomik sivil toplum örgütleri ile ilgili bakanlıklar ve üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti.

“Kıbrıs’ta Girişimcilikte Farkındalık Yaratmak” temasıyla düzenlenen zirve, KTTO Konferans Salonu’nda KTTO Yönetim Kurulu Başkanı Fikri Toros ile TEB KKTC Ülke Müdürü Tevfik Bülent Şatıroğlu’nun açılış konuşmaları ile başladı.

KTTO’dan yapılan açıklamaya göre, Girişimcilik Zirvesi’nin KTTO için özel bir unsur olduğuna vurgu yaparak sözlerine başlayan KTTO Başkanı Fikri Toros, genç dimağları bu etkinlikte görmenin bunun en güzel göstergesi olduğunu belirtti ve genç girişimci adayları ile başarılı girişimcileri KTTO’da ağırlamaktan onur duyduğunu ifade etti.

“Girişimcilik her şeyden önce dünyanın farkında olmaktır; bir algılama ve bunu doğru değerlendirme durumudur” diyen Toros, girişimciliğin hayatın her alanıyla alakalı olduğunun, yenilik ve inovasyon içerdiğinin altını çizerek, “Girişimciliğin özünde kimsenin göremediğini görmek, kimsenin yapamadığını yapmak ve kimsenin başaramadığını başarmak vardır” dedi.

Konuşmasında Kıbrıs’ta içinde bulunulan çözüm sürecine ve olası çözüm sonrası Kıbrıs Türk ekonomisinde yaşanacak gelişmelere de yer veren Toros, yeni bir Kıbrıs kurmanın arifesinde ülkeyi bekleyen büyük değişiklikler olduğuna ve çözüm süreci dolayısıyla ortaya çıkacak fırsatların iyi değerlendirilebilmesi için girişimcilik ruhunun toplumun her kesimine yayılması gerektiğine değindi.

Toros sözlerine şöyle devam etti: “Teknoloji ve ulaşımın geliştiği, dünyanın küçüldüğü günümüz koşullarında girişimcilik sayesinde yerel, bölgesel ve uluslararası birçok başarı yakalanabilir. KTTO, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da girişimcilik konusunda öncü olmaya devam edecektir”.

Toros, TEB yetkililerine katkılarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Toros’un ardından söz alan Türk Ekonomi Bankası (TEB) KKTC Ülke Müdürü Tevfik Bülent Şatıroğlu, dünya genelinde son yıllarda girişimciliğin öneminin arttığını kaydederek, sürdürülebilir kalkınmanın, inovasyona dayalı ekonominin gelişmesine ve nitelikli girişimciliğin çoğalmasına bağlı olduğunu belirtti. Şatıroğlu şöyle dedi:

“KKTC’de girişimcilik konusunda yapılacak çok iş var. Ülkenin öne çıkan sektörlerinden yüksek öğretim ve turizm, dünyanın farklı bölgelerinden gelerek KKTC’de buluşan gençlere çok büyük bir zenginlik sunuyor. Büyük bir girişimcilik potansiyelinin mevcut olduğu adada, TEB olarak bu potansiyelin ortaya çıkarılması için elimizden gelen desteği sunmaya hazırız.”

TEB Girişim Bankacılığı kapsamında Kıbrıslı girişimcilerin yanında olmaya her zaman devam edeceklerini sözlerine ekleyen Şatıroğlu, zirvenin önemli açılımlara vesile olmasını diledi.

Zirvenin birinci oturumunda, Ramadan Cemil İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı Işın Ramadan Cemil konuşma yaptı. Girişimci olarak bu zirvede bulunabilmesine kadar geçen zorlu yıllar boyunca neler yaşadığına ayrıntılarıyla yer vererek girişimcilik konusunu irdelemek üzere zirveyi düzenleyenlere davetlerinden dolayı teşekkür eden Cemil, kendi tecrübelerine dayanarak, gençlere özveri ile çalışmaktan yılmamaları gerektiğini ve çevrenin de girişimcilikte önemli bir etken olduğunu vurguladı.

Zirvenin ikinci oturumu, TEB Girişim Evi Danışmanı Adnan Şahsuvar’ın “Yeni Ekonomide Global Girişimci Olmak” başlıklı sunumu ile başladı. İş hayatına yeni adım atacaklara fikirlerini geliştirme ve sunma konusunda yol gösterecek ve üniversite öğrencilerine kariyer hayatlarını şekillendirmede yardımcı olacak bilgiler içeren sunumunda, girişimciliği herkesin gittiği yoldan gitmemek olarak tanımlayan Şahsuvar, günümüzdeki girişimciliği sayısal verilerle açıkladı ve değişen ticaret koşullarında girişimciliğin geleneksel girişimcilikten yeni nesil girişimciliğe doğru geçiş yaptığını ifade etti. Şahsuvar sözlerine şöyle devam etti:

“Yeni ekonomide daha çok girişimci yaratmalıyız ve bu girişimcilere eski nesilden daha farklı bir bakış açısı kazandırmalıyız. Yeni nesil girişimciliğin ana mottosu önceki kuşaklardan aktarılan kalıplar ve sınırların aslında olmak zorunda olmadıklarını fark etmektir.”

Sunumunun devamında yeni ekonomi ile değişen sektörleri eğitim, finansal teknolojiler, imalat, mobil teknolojiler ve nesnelerin interneti olarak sıralayan Şahsuvar, bu sektörlere Türkiye’den ve dünyadan başarılı ve başarısız girişimcilik örnekleri sundu ve girişimci kişide görülen özellikleri açıkladı.

Globalleşen dünya düzeninde ülkelerin kalkınmasında ve ekonomisinde girişimciliğin önemli bir değer olduğuna vurgu yapılan Girişimcilik Zirvesi’nin son bölümünde, Eziç İşletmeleri Direktörü Mehmet Eziç ve Özerlat Ltd. Direktörü İlke Özerlat, “Ülkemizden Başarılı Girişimcilik Örnekleri” olarak girişimcilik serüvenlerini ve iş yaşamlarındaki tecrübelerini katılımcılar ile paylaştı.

Zirveye katılan genç girişimci adaylarına başarıya giden yolun anahtarının özverili çalışmak ve farklı düşünmeyi bilmek olduğunu aktaran Mehmet Eziç, girişimciliğin aslında bir yaşam felsefesi olduğunu ve ruhuna işlediğini dile getirerek, genç nesillere “denemekten korkmayın, farklı olmaya çalışın ve sürekli yeni olanı arayın” şeklinde tavsiyede bulundu.

İlke Özerlat da, en uzun yolların bir adımla başladığına vurgu yaptı ve gençlerin bu zirveye katılarak aslında bir girişimcilik örneği sergilediklerini belirtti. Kendisinin de önüne çıkan fırsatları görerek ve değerlendirerek girişimciliğe adım attığını kaydeden Özerlat, girişimciliği düşünsel değerin ekonomik değere dönüştürülmesi olarak tanımladı ve girişimcilikte öne çıkan parametreleri özetledi.