Fikri Toros başkanlığındaki Kıbrıs Türk Ticaret Odası heyeti, Ankara’da temaslarda bulunuyor.

Temaslara ilişkin BRT’ye açıklamada bulunan Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros, yoğun geçen Ankara temaslarını verimli ve iyi olarak değerlendirdi.

Ankara temasları çerçevesinde ilk olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile biraraya geldiklerini belirten Fikri Toros, görüşmede Kıbrıs Türk toplumunun AB mevzuatına entegre olması halinde gümrük birliği kriterleri çerçevesinde Türkiye ile ticaretin nasıl olması gerektiği konusunun ele alındığını belirtti.

Toros, “İçinde bulunduğumuz AB hazırlık döneminde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden işbirliği istedik. Amacımız da bu dönüşümün engel olarak değil yeni fırsatlar olarak bize geri dönmesidir” dedi.

Görüşmede ayrıca Kıbrıs Türk özel sektörünün Türk firmaları ile Kuzey Kıbrıs’da geçerli olan bayilik anlaşmalarının revize edilerek Adadanın tümünü Kıbrıs’ı kapsayacak şekle getirilmesi konusu da ele alındı. Fikri Toros, Kuzey Kıbrıs için geçerli bayilik anlaşmalarının revize edilmemesi halinde Güney Kıbrıs’a mal satıulmayacağını anımsattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni ziyarette ayrıca Türk firmalarının olası çözümün getireceği fırsatları dikkate alarak KKTC’ye yatırım yapmalarını teşvik edecek birtakım projelerin geliştirmesi gerektiği üzerinde durulduğunu da söyleyen Fikri Toros, Türk firmalarına KKTC’ye yatırım yapmaları yönünde çağrıda bulunulmasını istediklerini de ifade etti..

Özel sektör kurumlarının AB müktesebatına hazırlık döneminde teknik desteğe ihtiyacı olduğunu ve bunu sağlayacak olan Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın kapasite artırımına gitmesi gerektiğini belirten Fikri Toros, “Odanın kapasite artırımına ihtiyacı vardır. Bu yönde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin tecrübelerinden ve desteğinden yararlanmak istiyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası heyeti yarın da Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır ile saat 16:00’da biraraya gelecek.