Kıbrıs Türk Ticaret Odası(KTTO), 2016-2018 dönemini kapsayan Yapısal Dönüşüm Programı’nda öngörülen çalışmaların hiçbirinin yapılmadığını savundu.

KTTO’dan yapılan açıklamada,  programın takibi için oluşturulan “izleme komitesinin” hükümetin programla ilgili icraatlarını takip ettiği kaydedildi ve  “Ne yazık ki, bu programı izlemek için temmuz ayından beri sürdürdüğümüz çalışmalar, programın uygulanması için herhangi bir çaba gösterilmediğini ve program hedeflerinin henüz daha herhangi bir icraata başvurmadan sapma gösterdiğini ortaya koymaktadır” denildi.

Açıklamada, “Haziran ayından itibaren takvimlendirilmiş ve program yürürlüğe girmiştir. Ne var ki, haziran ayından bu yana geçen dört aylık sürede programda öngörülen hiçbir çalışma hayata geçirilmemiştir” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, yaz aylarında hayata geçirilmesi gereken  “eğitimde norm kadroya geçilmesi” hususunun uygulamaya konmadan yeni ders yılına başlanmasının bir yılın kaybedilmesi anlamına geldiği ifade edildi.

Programa göre eylül ayında kayıt dışı ekonomi ile mücadele eylem planının hazırlanması, üniversitelerin yeterlilik şartlarının belirlenmesi ve her üniversitenin bu şartları karşılayıp karşılamadığının denetlenmesi, toplu taşıma sisteminin hukuki altyapısının tamamlanması, faktoring, finansal kiralama ve Finansman Şirketleri Yasası’nın çıkarılması gerektiği belirtilen açıklamada,  ekim ayında ise yeni kamu görevlileri yasasının çıkarılması, kamuda çalışma saatlerinin düzenlenmesi, tahakkuk esaslı muhasebe sistemine geçilmesi, yeni teşvik mevzuatının çıkarılması, Tarım Strateji Belgesi’nin yayınlanması ve tarımda kayıt sistemi oluşturulması için Türkiye Tarım Bakanlığı ile işbirliğine gidilmesinin öngörüldüğü kaydedildi.

KAYIT DIŞI EKONOMİ VE TOPLU TAŞIMANIN HUKUKİ ALTYAPISI

Kayıt dışı ekonomi ile ilgili olarak Oda tarafından eylem planı önerildiğini ancak elinde hazırlanmış çalışmalar olduğu halde hükümetin bunları yasal hale getirmekten kaçındığı kaydedilen açıklamada, üniversitelerin rekabet gücünü artıracak ve devamlılıklarını sağlayacak en önemli unsurların başında gelen yeterlilik şartlarını karşılayıp karşılamadıkları çalışmasının Kıbrıs Türk ekonomisi için önemli bir tehlike arz ettiği iddia edildi.

Açıklamada, söz konusu çalışmalardan, tarım alanı ile ilgili çalışmalar dışında hiçbir çalışmanın gerçekleştirilmediği, ekim ayında yapılması öngörülen kamu görevlileri yasası konusunda da herhangi bir gelişme saptanamadığı kaydedildi.