Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), süreleri 2015 sonunda dolup, geçerlilikleri son bulacak Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü ile Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nın arzulanan sonuçları vermekten uzak kaldığını ileri sürerek, yeni protokol ve ekonomik programın şart olduğunu açıkladı.

KTTO, 4 Aralık 2012 tarihinde imzalanan Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü ile 2013-2015 dönemini kapsayan Sürdürülebilir Ekonomiye Geçiş Programı’nın, KKTC ekonomisinin ihtiyaç duyduğu yapısal dönüşümü sağlamaya yönelik önemli adımlar içerdiğini fakat KKTC’deki siyasi istikrarsızlık ve hükümetlerin bu programı yeterince sahiplenmemesi nedeniyle etkili olamadığını iddia etti.

KTTO, Türkiye ile yapılması gereken Mali ve Ekonomik İşbirliği Anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunduğu açıklamada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye ile yeni bir protokol imzalamak ve buna bağlı olarak yeni bir program oluşturmaktan başka seçeneği olmadığını bildirdi.

Türkiye ile imzalanması gereken protokol ve program konusunda oldukça yavaş hareket edildiğini ileri sürülerek, bu programa zemin oluşturmak amacını da taşıdığını düşündükleri Orta Vadeli Program konusunda yapılan çalışmaların da yetersiz kaldığını iddia edildi.

2016-2018 yıllarını kapsayacak Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü ile buna bağlı programı hazırlamak için sürenin oldukça daraldığı vurgulanan açıklamada, bu süreçte kamuoyunun da bilgisi dahilinde yaşanmakta olan çeşitli tartışmaların, bu protokol ve programların hazırlanmasının önündeki en büyük engeli oluşturduğu ileri sürüldü. Açıklamada, politika belirleyici ve karar verici durumunda olan siyasi kadrolara, Kıbrıs Türk halkının kaderi ile ilgili sorumluluklarını dikkate almaları ve çalışmaları vakit geçirmeden sonuçlandırmaları yönünde çağrıda bulunuldu.

Açıklama, şöyle devam etti:

“Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk halkının karşı karşıya bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için Türkiye ile işbirliğini zorunlu gördüğünü her vesile ile dile getirmiş; TC-KKTC ilişkilerinin gelişmesine ve Kıbrıs Türk ekonomisine yön verecek programların hazırlanmasına katkı koymaktan kaçınmamıştır. Kıbrıs Türk Ticaret Odası, bu dönemde de benzer katkıları koymaya hazırdır ve bu amaçla yaptığı çalışmayı yetkililerle paylaşmış bulunmaktadır”