Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Ali Alioğlu, Kuzey Kıbrıs Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, Birlik Danışmanı Mehmet Altan ve temsilcisi Salih Gökyay, Güzelyurt - Lefke Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Sami Dayıoğlu ve Akdeniz Narenciye İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hastürk’ün katılmış olduğu toplantıda KTTO yetkileri, KKTC’nin ekonomisinde önemli rol oynayan narenciye sektörünün sıkıntılarını dinledi.

Sözkonusu toplantıda Narenciye üreticileri sektörde yaşamakta oldukları sıkıntılar hakkında bilgiler aktardı. Özellikle üretmekte oldukları ürünleri pazarlamada yaşadıkları zorluklara değinen birlik temsilcileri, üretim için temel gider olan su için ödedikleri miktarın çok fazla olduğunu, ve gelecek olan suyun yönetimi ile ilgili hükümetin henüz bir çalışma yapmadığını,  en kısa zamanda sertifikasyonlu üretime geçmek istediklerini aksi takdirde ürünlerinin hiçbir pazarda yer bulamayacağına değindiler.,  Ürün çeşitliliği ve pazar araştırmaları konularında destek talebinde bulunan Üretici Birlik Başkanları narenciyenin sadece Güzelyurt Bölgesi için değil ülke ekonomisi için de önemli olduğuna değindiler. 

 

KTTO Başkanı Fikri Toros ve beraberindeki heyet Narenciye üreticilerinin belirtmiş olduğu sıkıntıların çözümü ile ilgili neler yapılabileceği hakkında bir çalışma yapacaklarını ve en kısa zamanda yeni bir toplantı organize edip bu sorunlara yönelik çözüm önerilerini ileteceklerini belirttiler. Özellikle, Yeşit Hat Tüzüğü çerçevesinde yapılmakta olan çalışmalar ile narenciye ihracatının önünün açılması için ellerinden geleni yapacaklarını aktaran KTTO temsilcileri böylesi bir toplantı gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Narenciye Üreticileri Birlik temsilcileri de Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın bu yapıcı girişiminden duydukları memnuniyeti dile getirdiler ve görüşmelerin devam etmesi temmennisinde bulundular.