Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs’ta çözüm süreci ve sonrasında Kıbrıs Türk ekonomisinin şekillendirilmesine ilişkin görüş ve önerileri belirlemek üzere “Çözüm Sürecinde ve Sonrasında Kıbrıs Türk Ekonomisi Komitesi” kurduklarını açıkladı.

Özalp Nailer başkanlığında oluşturulan komitede, Saber Andır, Mustafa Erk, Mustafa Genç, Alp Cengiz Alp, Serhan Kaner,  Hüseyin Kemaler, Erol Atakan, Erhan Bolkan, Mustafa Defteratlı, Fikri Şener ve Asım Vehbi görev yapacak.

Komitenin hedefinin, “Kıbrıs sorununa çözüm bulma çabalarını yakından takip etmek;

Çözüm sürecinde ilgili diğer aktörlerle gerekli işbirliği yaparak katkı koymak;

Kıbrıs Türk halkının sürecin ilerleyişi ve çözümün yararları konusunda doğru bilgilendirmesi için çalışma yapmak; Kıbrıs Türk halkı ile ekonomisinin Avrupa Birliği ile bütünleşmeye hazırlanmasına yardımcı olmak” olduğu belirtildi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, konuyla ilgili yazılı açıklamasında, komitenin kurulması kararının, Kıbrıs sorununa iki bölgeli, iki toplumlu federal bir çözüm bulunması olasılığının artmış olduğu dikkate alınarak verildiğini ifade etti.

Çözüm isteğinin sonuçlandırılabilmesinin iki toplumun ve garantörlerin ortak çıkarlarının kesiştirilmesi ve  ayrıntıların çözülebilirliği ile mümkün olacağı saptamasında bulunan KTTO Meclisi, tarafların bu süre içinde kendi çıkarlarını analiz etmelerinin ve bu süreç öncesinde tüm ayrıntıları çalışmalarının bir gereklilik olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Açıklamada, “İhtiyaçların ve toplumsal çıkarın tek taraflı olmaması ve ortak çıkarlar şekline dönüştürülmesi, sürdürülebilir ve birlikte yaşayabilir olmasına katkı koyma gerekli görüldü” denildi.

SİVİL TOPLUM KATKISI

KTTO açıklaması, şöyle devam etti:

“Görüşme süreci öncesi ve sonrasında toplumların ve Federal Kıbrıs’ın refah ve barış içerisinde yaşamını sürdürebilmesi için hukuk ve ekonomi kuralları içinde rekabet edilmesinin ve ortak menfaatler ön plana çıkarılarak uluslararası topluluk ile bütünleşilmesinin sağlanmasının yönetsel idareler kadar sivil toplum örgütlerinin de görevi olduğunu saptayan KTTO Meclisi, oluşturulan komitenin bu doğrultuda çalışmasını istemiştir”

“EKONOMİK OLARAK VAR OLAMAYAN SİYASİ OLARAK DA VAR OLAMAZ”

Açıklamada, Federal Kıbrıs Cumhuriyeti’nde Kıbrıslı Türklerin ekonomik faaliyetlerinin güçlendirilmesi, kurumsallaştırılması ve rekabet gücünün artırılarak rekabet edebilir seviyelere yükseltilmesinin, sürdürülebilir bir anlaşmanın “olmazsa olmazıdır” denildi.

Ekonomik olarak var olmayan bir toplum siyasi olarak da var olamayacağına vurgu yapılan açıklama, şöyle devam etti:

“Çözüm anından itibaren , çözümün gerektirdiklerinin yapılabilmesi için on milyarlarca euro harcama yapılması gerekecektir. Bu harcamaların miktarının tesbit edilmesi, kaynağının yaratılması başlı başına bir çalışmadır. Federasyonun ortağı olacak Kıbrıs Türk Devleti özellikle altyapı ve yeni yerleşim birimleri ihtiyaçları için projeleri ve icraatı nasıl yapabileceğini hazırlanmalıdır. Bu arada Kıbrıs Türk ekonomisinin yeni rekabet koşullarına hazırlanması, bunun için müzakere masasındaki Kıbrıs Türk toplumu temsilcilerine gerekli desteğin verilerek geçiş süreçlerinin saptanması ve etkili bir şekilde kullanılması gerekmektedir”