Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO) “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” dolayısıyla Çarşamba günü saat 12.00’de Gazimağusa Devlet Hastanesi Konferans Salonu’nda panel düzenleyecek.

Panelde, Dr. Emre Vudalı “Akılcı Antibiyotik Kullanımı İlkeleri”, Dr. Nesil Bayraktar “Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Durum Ne?” Dr. Saltuk Aytaçoğlu “Endüstri, Doğal Yaşam Ve Antibiyotik Direnci” konularında sunum yapacak.

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO) Başkanı Cemal Mert, “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü”nün antibiyotiklere karşı direnç kazanımının halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini ve bilinçli antibiyotik kullanımının yaygınlaştırılmasını kitlelere tanıtmak üzere her sene 18 Kasım günü düzenlenen bir sivil sağlık girişimi olduğunu belirtti.

Mert, “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

“GEREKSİZ VE AŞIRI KULLANIMA BAĞLI SORUNLAR ARTIYOR”

Ülkede bilinçli veya bilinçsiz olarak aşırı ve gereksiz antibiyotik kullanımına bağlı sağlık ve çevre sorunlarının hızla arttığına işaret eden Mert, bu konuda önlem almak ve toplumu bilinçlendirmek görevinin en başta hekimler olmak üzere tüm sağlıkçılara düştüğünü belirtti.

Mert, Avrupa ülkeleri çapında antibiyotiklere dirençli bakterilerin sebep olduğu sağlık sorunlarında artış olduğunun tespit edildiğini, bu durumun halk sağlığının üzerindeki önemli tehditlerden biri olduğunun saptandığını kaydetti.

Antibiyotiklerin akılcı kullanımının dirençli bakterilerin oluşmasını durdurmaya yardımcı olacağını belirten Mert, antibiyotiklerin gelecek nesiller için de etkili bir kullanım alanına sahip olmasını sağlayacağını ifade etti.

Mert, “Avrupa Antibiyotik Farkındalık Günü’nün hedefi, akılcı antibiyotik kullanımını teşvik etmek, poliklinik ve hastanelerde gereksiz antibiyotik kullanımının azaltılmasını sağlamaktır” ifadesini kullandı.