Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Güney Kıbrıs ile yapılan ticaretin gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birinin ‘psikolojik engeller’ olduğunu belirtti.

Kıbrıs Rum toplumunda Kuzey Kıbrıs ile ticaret yapılması konusunda bazı kesimlerde büyük bir tabu olduğunu savunan KTTO, bu önyargının bütünlüklü bir anlayışla kırılması için öncelikli sorumluluğun Kıbrıs Rum liderliğinde olduğunu iddia etti.

KTTO bugün yayınladığı yazılı açıklamada, bir Kıbrıslı Rum tüccarın Kıbrıslı Türk’ten patates aldığı gerekçesiyle protesto edilmesi konusunu eleştirdi ve Yeşil Hat Tüzüğü ile yapılan ticaretin önündeki engellerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“KONU, AVRUPA KOMİSYONU’NA AKTARILDI.. KEBE İLE GÖRÜŞÜLDÜ”

Açıklamada, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde Kuzey Kıbrıs’tan ürün tedarik etmek isteyen bir Kıbrıslı Rum’un tehdit edilmesi konusunun daha basına yansımadan odanın bilgisine geldiği ve aynı gün içinde resmi bir yazıyla Avrupa Komisyonu’na aktarıldığı kaydedildi.

Kıbrıs Ticaret ve Sanayi Odası (KEBE) ile de konunun görüşüldüğü ve tüm bu girişimlerin mevcut ticaretin gerçekleşmesini engellemeyecek şekilde çok boyutlu bir hassassiyet içinde yürütüldüğü belirtildi.

“TİCARETİN YASAL OLDUĞUNUN VURGULANMASI OLUMLU”

KTTO, Kıbrıslı Rum’a yönelik baskıların Kıbrıs Rum basınında geniş yer bularak, ticaretin yasal olduğunun vurgulanmasını ise olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

Odanın, Kıbrıs Rum toplumundaki psikolojik engellerin aşılması ve Yeşil Hat üzerinden yapılan ticaretin gelişmesi için 2004 yılından bu yana çok boyutlu bir lobi çalışması ve çeşitli projeler yürüttüğü de belirtilen açıklamada, bu yaparken alıcılarla satıcılar arasındaki ticari ilişkilerin zarar görmemesi için sorumluluk içinde hareket edildiği vurgulandı.

“Önceliğimiz üreticilerimizdir, ürünlerini AB standartlarına taşıyabilmeleri ve mallarını satabilmeleridir” denilen açıklamada, özellikle patates ticaretinin çok özel koşullar gerektirdiği hatırlatıldı.

“AB UZMANLARI GÖZETİMİNDE SATIŞ”

Oda açıklamasında sözkonusu kurallar nedeniyle tohumdan satışın gerçekleştiği ana kadar belgelendirme ve denetim yapan AB uzmanları gözetiminde her satış için KTTO bünyesinde yoğun bir teknik çalışma yürütüldüğü vurgulandı.

Açıklamada, gerek Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde yapılan ticaretini artırılması, gerekse önyargıların kırılması için yürütülen çok boyutlu çalışmanın devam edeceği de vurgulandı.