Duygu Alan

SON BİR AMELİYATI KALDI: 2013-2015 tarihleri arasında geçirdiği dört operasyon sonucunda kafatasındaki çökme düzeltilip el parmakları birbirinden ayrılan İsmail Ege Aşıtaş, geçen hafta beşinci kez damak ameliyatı için bıçak altına yattı. Ege, doktorlarının tahminine göre yüzünün öne çekilmesi için son ameliyatını 7 yaşında olacak

İLKİ BAŞARISIZ OLMUŞTU: Küçük Ege, 2013 yılında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde ilk damak ameliyatını olmuş ancak ameliyat sonucu istenilen başarıya ulaşılamamıştı. İsmail Ege Aşıtaş, ikinci damak ameliyatını 20 Mayıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde oldu. Ege’nin doktorları olumlu, aile ise umutlu

EGE İLE ÖĞRENDİK: Dünyada 160-200 bin doğumda bir görülen apert sendromu KKTC’de ilk defa, İsmail Ege Aşıtaş’ta tespit edildi. Hastalık nedeni ile Ege’nin el ve ayak parmakları yapışık vaziyette, kafatası normal biçimde gelişmemişti. Ege, damağındaki hastalığa bağlı yarık nedeniyle de uzun süre karnından hortum ile beslendi

Havadis’in Kasım 2013 tarihinde “Ege’nin Hala şansı var” başlıklı haber ile gündeme getirdiği Topçuköy’de ikamet eden Ömer-Serpil Aşıtaş çiftinin oğlu apert sendromlu İsmail Ege Aşıtaş, 20 Mayıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde damak ameliyatı oldu.

Daha önce dört kez bıçak altına yatan küçük Ege’nin beşinci ameliyatı da sorunsuz gerçekleşti. Ameliyattan üç gün sonra taburcu edilen küçük Ege’nin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

İsmail Ege Aşıtaş, doktorların tahminine göre 7 yaşına geldiğinde de son ameliyatını olacak ve bu kez yüzü öne çekilecek.

1 ay çiğnemeden yiyecek

İsmail Ege Aşıtaş, ameliyata bağlı damağındaki yara nedeni ile 1 ay süre ile gıdalarını çiğnemeden tüketecek.
Küçük Ege, iyileşene kadar çok katı gıdalar tüketmeyecek, sebze ve meyveleri püre halinde yiyecek.

Dört kez bıçak altına yattı

Yardımseverlerin maddi desteği ile İstanbul Acıbadem Hastanesi’nde 2013 yılında kafatası ameliyatı olan Küçük Ege, 3 ay sonra da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde damak ameliyatı oldu.
Ege’ye 3 ay ara ile yapılan üçüncü ve dördüncü operasyon ise 2014 yılında yapışık olan el parmaklarını ayırmak için Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’nde gerçekleştirildi.

El parmaklarını ayırmak için yapılan ikinci ameliyatta Ege’nin sünneti de gerçekleştirildi.

Örnek anne-baba

İsmail Ege Aşıtaş’ın anne ve babası, Ömer-Serpil Aşıtaş, evlatlarının sağlığına kavuşması için bugüne kadar hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı.

Anne Serpil Aşıtaş, oğluna daha iyi bakabilmek için uzun süre çalıştığı iş yerinden ayrıldı ve kendini evlatlarına adadı.

Baba Ömer Aşıtaş ise evladının sağlık giderlerini karşılamak için gereken maddi kaynağı oluşturabilmek için gecesini gündüzüne kattı, çalıştı çabaladı.

Teşhis konulduğunda Ege 10 aylık bebekti

İsmail Ege Aşıtaş’a henüz 10 aylıkken dünyada her 160-200 bin doğumda bir görülen apert sendromu teşhisi konulmuştu.

Küçük Ege’nin el ve ayak parmakları hastalık nedeni ile yapışık vaziyetteydi kafatası ise normal biçimde gelişmemişti ve hastalığa bağlı damağında yarık vardı, Ege karnından hortum ile besleniyordu.

İsmail Ege Aşıtaş’ın, tedavisi için önce ameliyat ile kafatasının genişletilmesi gerekiyor,  kafatası ameliyatından 6 ay sonra da kısa aralıklarla 2 ameliyatla el parmaklarının birbirinden ayrılması gerekiyordu.

Beyin sinirleri ile direkt bağlantılı olduğundan Ege’nin ayak parmaklarına ise müdahale edilemedi.
Ege bir dizi ameliyattan sonra kısmen de olsa sağlığına kavuşacaktı ancak ailenin maddi imkanı bu ameliyatları yaptırmak için yeterli değildi.

Havadis’in haberi üzerine harekete geçen yardımseverler, Ege’nin ameliyatlarını olabilmesi için aileye maddi yardımda bulunmuştu. Bir miktar yardımseverlerin desteği biraz da baba Ömer Aşıtaş’ın çalışıp kazandığı maddi kaynak ile küçük Ege’nin sağlık masrafları karşılanmıştı.