Eski Başbakan Küçük, başbakanlığı döneminde özel TV’lere, içten ve dıştan gelen haksız rekabetten dolayı oluşan kayıplarına karşın bütçe ayırmaya karar verdiklerini söyledi 

Özel TV’lere, içte ve dıştan gelen haksız rekabet karşısında oluşan kayıplarından dolayı tazminat niteliğinde olan uydu kirası ödenmesine karar veren eski Başbakan Küçük Star Kıbrıs’a konuştu. 

Küçük, “Başbakanlığım döneminde özel TV’ler başvuru yaparak haksız rekabete uğradıklarını dile getirdi. Onların taleplerini masaya yatırdık ve inceledik. Özel TV’lerin haksız rekabetten dolayı zor durumda olduğunu tespit edince bir bütçe ayırmaya karar verdik” dedi. İrsen Küçük, Haziran ayında uydu kirası olarak verilen ödeneğin kesilecek olmasının ise haksızlık olduğunu dile getirerek, “Özel TV’ler zaten zor şartlar altında varlığını sürdürmeye çalışıyor. Reklam pastasının az olduğu, haksız rekabetin engellenemediği ülkemizde ayakta kalmaya çalışan özel TV’lere verilen haklar geri alınmamalıdır” ifadelerini kullandı. 

ÖZEL TV’LER HAKLI BULUNMUŞTU 

İçte ve dışta haksız rekabetten dolayı güçlükle yayın hayatını sürdüren ve Özel Televizyonlar Birliği’ni kurarak varlıklarını sürdürme mücadelesine başlayan özel TV’ler, İrsen Küçük’ün başbakanlığı döneminde girişimde bulunup, haksız rekabet karşısında zorla ayakta kaldıklarını dile getirdi. 

Hükümetle temasa geçen birlik, Türkiye’de yayın yapan kanalların reklam kuşaklarının KKTC’de yayınlanmasının engellenmesi, devletten katkı payı alan BRTK’nın reklam almaması gibi birçok önlem alınmasını talep etti. 

Özel TV’lerin talebini değerlendirmeye alan dönemin hükümeti, haksız rekabetten dolayı oluşan kayıplardan dolayı TV’lere uydu kirasını ödemeyi kabul etti. Haksız rekabetten oluşan kayıplara karşın tazminat niteliğinde verilen uydu kirası parası daha sonra düşürüldü şimdi ise Haziran 2016 tarihinde kesilmesi gündeme geldi. 

KÜÇÜK, “ÖZEL TV’LER HAKSIZ REKABET KARŞISINDA ZOR DURUMDA” 

Özel TV’lerin sorunlarını ele alan ve konuyu irdelemeye devam edecek olan Star Kıbrıs, özel TV’lere tazminat vermeyi kabul eden dönemin Başbakanı İrsen Küçük ile konuştu. 

Başbakanlığı döneminde Özel Televizyoncular Birliği’nin haksız rekabet nedeni ile yaşadıkları zorlukları dile getirdiklerini kaydeden İrsen Küçük şunları söyledi: 

“Başbakanlığım döneminde özel TV’ler başvuru yaparak haksız rekabete uğradıklarını dile getirdi. Özel TV’ler, Türkiye’de yayın yapan kanalların reklam kuşaklarının KKTC’de yayınlanmasından dolayı reklam pastasının yok denecek kadar azaldığını, BRTK’nın hem devletten katkı aldığını hem de reklam alarak haksız rekabete neden olduğunu ve bu iki husustan dolayı özel TV’lerin zor duruma düştüğünü, varlıklarını sürdürmekte zorlandıklarını belirttiler. 

Onların bu taleplerini masaya yatırdık ve inceledik. Özel TV’lerin haksız rekabetten dolayı zor durumda olduğunu, uydu kirasını ödemekte güçlük çektiğini tespit ettik. Bu tespitler ışığında haksız rekabetten dolayı oluşan kayba karşın özel TV’lere uydu kirası verilmesine karar verdik. Ayrıca çeşitli görüşlerin uydudan yayın yapabilmesi için destek verilmesini öngördük. Doğrusunu yaptık. Çünkü kanallarımız uyduya çıkmazda sadece kendi sesimizi kendimize duyurabiliriz. Ülkemizi tanıtmak ve bunun çeşitli kanallarla yapmak bize artı puan kazandırır.” 

DEMOKRASİ AYIBI OLUR 

İrsen Küçük, Haziran ayında uydu kirası olarak verilen ödeneğin kesilecek olmasının ise haksızlık olduğunu dile getirdi. Küçük şunları söyledi: 

“Özel TV’ler zaten zor şartlar altında varlığını sürdürmeye çalışıyor. Reklam pastasının az olduğu, haksız rekabetin engellenemediği ülkemizde ayakta kalmaya çalışan özel TV’lere verilen haklar geri alınmamalıdır. Böyle bir adım yıkıcı bir adım olacaktır. Çok sesliliğin gerekliliği olan özel kanalların yalnız bırakılmaması gerekmektedir. Bu özel kanalları kaderine terk etmek anlamına gelir. Özel TV’lerin ayakta kalması için devletin önlem alması gerekir. Eğer özel TV’ler uydudan çıkmak zorunda kalırsa ve sadece BRTK kalırsa o zaman bu demokrasi ayıbı da olur. Çünkü oradaki görüşler sadece devlet görüşleri olarak algılanır ve farklı görüşleri dünyaya duyuramayız” şeklinde konuştu.