Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) tarafından, ambalajlama, etiketleme ve markalaşma da dahil olmak üzere işlenmiş yerel ürünlerin kalite ve standartlarının yükseltilmesi, ayrıca etkin bir şekilde pazarlanması amacıyla küçük üreticileri biraraya getiren kümelenme (kooperatifleşme) çalışmaları başlatıldı.

KTEZO tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre bu kapsamda, KTEZO yetkilileri, Avrupa Birliği TAPS Projesi (Yerel Paydaşların Kapasitesinin ve Özel Sektörünün Rekabet Edebilirliğinin Geliştirilmesi Teknik Destek Programı) ekibi ile birlikte fizibilite çalışmaları için pilot bölge olarak seçilen Mehmetçik ve Büyükkonuk bölgelerinde üreticilerle bir araya geldi.

KTEZO ve TAPS Projesi yetkililerinden oluşan ekip, ilk olarak Mehmetçik Belediye Başkanı ve bölgede bulunan üreticilerle belediye binasında bir araya gelerek, üzüm ürünleri olan sucuk, köfter, zivaniya, şarap ve kuru üzüm vb. ürünlerin üretiminde kümelenme modelinin uygulanması konusunda bilgi alış verişinde bulundu.

Sonrasında ekip, Büyükkonuk Belediyesi yetkilileri ve üretici grubuyla bir araya gelerek zeytin ürünleri olan zeytinyağı, çakısdez, siyah zeytin ve zeytin ezmesi ve benzeri ürünlerin üretimiyle ilgili sorunları ve kümelenme modelinin uygulanabilirliğini görüştü. 

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan KTEZO Genel Koordinatörü Hürrem Tulga, Odanın mesleklerde ustalık ve kalfalık seviyesinde yürüttüğü sertifikasyon çalışmaları kadar küçük üreticilerin bir araya getirilerek kooperatifleşmesi projesinin de çok önemli olduğunu vurguladı. Tulga, bu proje üzerinde üç yıldan beridir Oda uzmanları ile birlikte kapsamlı bir çalışma yürüttüklerini, bölge bölge gezerek, tek tek üreticilerle görüştüklerini ve bundan sonra yapılması gerekenlerle ilgili yol haritası çıkararak, bu projeyi belli bir noktaya getirdiklerini ifade etti.

Bu süreçte birçok kurum ve kuruluşa proje hakkında bilgi aktardıklarını belirten Tulga, TAPS Projesi yetkililerine de proje hakkında bilgi verdiklerini, projemizin önemini anlattıklarını kaydetti. Tulga, TAPS Projesi yetkililerinin de projenin sürdürülebilirliği açısından fizibilite çalışmalarının yapılmasını kabul ettiklerini söyledi.