Kültürel Miras Teknik Komitesi, Avrupa Komisyonu ile BM Kalkınma Programı, ada çapındaki kültürel miras niteliğindeki küçük yerlerin korunmasıyla ilgili çalışmaları hızlandırma kararı alındığını duyurdu.

BM Kalkınma Programı tarafından yayımlanan ortak duyuruya göre, küçük proje çalışmaları, kırsal bölgelerde bulunan, basit, erken sonuç alınabilecek küçük ölçekli ve maliyeti düşük  çalışma gerektiren,  yerel halkı Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin çalışmalarına daha yakın hale getirecek tarihi yapılar üzerinde yoğunlaşıyor.

Küçük proje çalışmaları, yerin iç ve dış temizliği, tavan ve duvarlardan bitkilerin temizlenmesi, küçük tamiratlar ve kültürel yapıya  kapı, parmaklık ve pencereler yerleştirilmesi gibi çalışmaları içeriyor.

Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin bağımsız bir girişimi olarak 2012 yılında ortaya çıkan küçük proje çalışmaları, daha sonra AB tarafından finanse edilen ve BM kalkınma Programı tarafından uygulanan  bütçeden 45 bin Euro’luk paya sahip “Kıbrıs’taki Toplumlar İçin Büyük Öneme Sahip Tarihi Yapıların Desteklenmesi  Programı”na dahil edildi.

Bu çerçevede bağışçıların da katkılarıyla Koççat ve Akaki Camileri, Güney Lefkoşa’da bulunan Tophane ve Tabakhane Mescitleri ile Tatlısu’da Ayios Mikallos Şapeli’ndeki çalışmalar tamamlandı.

AB finansmanıyla ise Şahinler’de Agios Andonios, Ziyamet’te  Agios Demetrios, Yenierenköy’de Archangelos Michael ve Aslanköy’de Agios Therapon Kiliselerindeki küçük proje çalışmaları sona erdi.

Değirmenlik  Agios Andonios, Tatlısu’daki Agios Charalambos, Kaplıca’daki Agios Sozomenos Kiliseleri ile Limassol’daki  Arnavut Camisi, Köprülü Camisi ile Lefkoşa’daki Matyat Camisindeki çalışmalar ise bitmek ya da başlamak üzere.

Limassol’daki Arnavut ve Köprülü Camilerindeki çalışmalar Limasol Belediyesi ile de sıkı diyalog ile gerçekleştiriliyor.

Projeler çalışma yerine bağlı olarak uygun görülen organlar ile BM Kalkınma Programı ile iş birliği içerisinde ya EVKAF ya Kültürel Miras Teknik komitesi  tarafından yürütülüyor.